photo 1554672723 b208dc85134f

Dollar Index daalt tot laagste punt sinds november

De onrust rondom Trump lijkt ook zijn stempel te drukken op de financiële markten. Zo staat de dollar flink onder druk en staat de Dollar Index op het laagste niveau sinds november 2016.

De Dollar heeft zijn opwaartse trend tegenover de yen, die medio april werd ingezet, doorbroken met een daling van 0,7%. Ook tegenover de euro heeft de dollar in de afgelopen dagen aan waarde ingeleverd. De euro steeg sinds 11 mei met 2,2% tegenover de dollar. De Dollar Index, een mand met de belangrijkste valuta ten opzichte van de greenback, daalde tot 97,93. Hiermee is de rally die werd ingezet toen Trump werd verkozen (bijna) volledig verdwenen.

Dollar index

De Duitse Commerzbank kwam vandaag met een statement waarin het een doodsbrief schrijft voor de “Trump dollar”, hiermee referend naar de sterke opmars van de dollar sinds Trump werd verkozen. De bank stelt dat de  Amerikaanse president Donald Trump een probleem had – vanuit zijn eigen standpunt: hij was te goed en dat maakte de dollar te sterk. Dat is tenminste hoe hij het presenteerde in een interview op 12 april: ‘I must be honest with you, I think our dollar is getting too strong, and partially that’s my fault because people have confidence in me”. Trump heeft in ieder geval dit specifieke probleem opgelost gezien de daling van de dollar, aldus Commerzbank in de brief.

Volgens de Duitsers is iedereen (ongeacht politieke overtuiging) bang dat van de president (a) niet kan worden verwacht dat hij een coherent politiek programma presenteert, en (b) hij voor aanzienlijke politieke risico’s zorgt. Dat is de reden waarom de dollar in de afgelopen dagen zeer zwak is en waarom er een vlucht is naar veilige havens.

Impeachment

Ook het i-woord (Impeachment) wordt gebezigd onder beleggers. Ongeacht of dit een feit zal worden of niet, beleggers zijn bezorgd genoeg dat Trump’s problemen hem zullen afleiden van andere beloofde agendapunten. Zo stelt Paul Donovan van UBS dat wanneer Washington gericht is op schandalen zoals de Russische inmenging tijdens de verkiezingen, het Witte Huis zich niet bezig kan houden met écht belangrijke zaken zoals wetgeving omtrent belastingen, handel, én Trumpcare.

Ook Citi deelt de mening van Commerzbank en UBS. Volgens Citi, een van de grootste banken van de Verenigde Staten, is het moeilijk om een fan te blijven van de dollar in deze situatie: “At best, the press is making mountains out of molehills, and the ongoing scandals in Washington DC may lead to slight delays in reforms for healthcare, tax reform, deregulation, trade etc. At worst, we cannot remove the possibility of impeachment… While that is the case, the dollar will likely look unattractive,” aldus de bank.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.