Silver3

Deze 3 thema’s zullen de zilverprijs beïnvloeden

Zilver presteert dit jaar vooralsnog slechter dan het afgelopen jaar. De prijs van het edelmetaal is in euro’s met ruim 4 procent gedaald en in dollars ruim 7 procent. Ondanks de daling zijn er volgens Nitesh Shah, grondstoffenspecialist bij WisdomTree, drie thema’s die voor een ommekeer kunnen zorgen in de zilverprijs.

De prestaties van zilver zijn volgens Shah voor 80 procent gecorreleerd met goud. Volgens de analist is de goudprijs hierdoor de belangrijkste drijfveer voor zilver. Naast goud spelen de volgende thema’s een belangrijke rol in de ontwikkeling van de zilverprijs:

  • Elektrische voertuigen
  • Zonne-energie
  • Handelsoorlog

Elektrische voertuigen

De verwachte groei in elektrische voertuigen zal de vraag naar zilver doen stijgen. Dit zagen we ook al bij nikkel, stelt Shah. Zilver wordt zowel toegepast in auto’s met een verbrandingsmotor alsook in elektrisch aangedreven voertuigen. Afgelopen jaar werd er circa 50 miljoen ounces zilver gebruikt volgens het World Silver Survey 2018. Het gebruik van zilver in elektronicatoepassingen voor auto’s is verantwoordelijk voor meer dan 20 procent van de totale zilvervraag. Shah stelt dat een toename van elektrische en autonome voertuigen zal zorgen voor een grotere vraag naar zilver in deze industrie.

Zonne-energie

zilverprijs

De sterke bron van groei in de vraag naar zilver is volgens de analyse van Shah afkomstig uit het gebruik van het edelmetaal in zonnepanelen. Toenemende bezorgdheid over het milieu en de impact van fossiele brandstoffen hebben reeds geleid tot het klimaatakkoord van Parijs. Op dit moment zijn verschillende landen bezig om dit akkoord concreet te vertalen naar landelijk beleid dat moet zorgen voor een flinke afname in het gebruik van fossiele brandstoffen.

Enkele jaren geleden daalde het gebruik van zilver in zonnepanelen nadat fabrikanten op zoek gingen naar alternatieven om zo kosten te besparen. Volgens Shah heeft deze zoektocht inmiddels zijn limieten bereikt en zal het gebruik van zilver groeien in lijn met de stijgende vraag naar zonnepanelen. Shah beseft in zijn analyse dat het risicovol is om een stijgende vraag naar zilver direct te koppelen aan een groeiende vraag naar zonnepanelen. Zo heeft de VS onlangs tijdens de start van de handelsoorlog strenge heffingen opgelegd aan de invoer van Chinese zonnepanelen. Volgens de analist is de vraag echter dusdanig sterk, dat fabrikanten uit de Verenigde Staten hun productiecapaciteit  voor zonnepanelen zullen gaan opvoeren.

Handelsoorlog

Shah voorspelt een belangrijke rol voor Mexico tijdens de handelsoorlog. Mexico is ’s werelds grootste zilverproducent en goed voor bijna de helft van de Amerikaanse invoer van het edelmetaal. Tegelijkertijd heeft Mexico last van verschillende maatregelen vanuit de VS, die het land extra heffingen heeft opgelegd voor de invoer van staal en aluminium. Zilver is op dit moment nog gevrijwaard van eventuele extra heffingen. Desondanks loopt ook zilver risico en dreigt hiermee de handelsoorlog verder te escaleren. Indien dit gebeurt kan dit zorgen voor een gigantische verstoring in het wereldwijde aanbod van zilver en prijsverhogend werken.

Conclusie

Op basis van de visie dat wereldwijde PMI’s waarschijnlijk over hun hoogtepunt heen zijn, investeringen in de mijnbouw niet langer afnemen en de voorraden niet verder dalen na de stijgingen in de afgelopen jaren, heeft zilver de potentie om de prestatie van goud te volgen.

De stijgende vraag naar elektrische voertuigen zal de vraag naar zilver vanuit de auto-industrie verder doen toenemen. Ook zullen de dalende kosten van zonnepanelen er voor zorgen dat er niet meer zal worden bespaard op het gebruik van het edelmetaal in zonnepanelen. Daarnaast kan een handelsoorlog zorgen voor een verstoring van het aanbod van zilver.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 806 reviews.