maxresdefault

De verwachtingen voor zilver in 2017

Zilver wordt vaak in de schaduw van goud besproken. Mede door de prestaties van het edelmetaal afgelopen jaar begint de interesse voor zilver steeds verder te groeien. Wat zijn de verwachtingen voor zilver in 2017?

Zilver kende een zinderende start in 2016 toen het bijna 50% steeg in de eerste 6 maanden van het jaar. De opmars werd in het tweede helft van het jaar een halt toegeroepen toen bleek dat een Brexit toch niet een desastreus effect zou hebben op financiële markten. Ook de overwinning van Trump zorgde voor nog meer druk op de prijs van zilver. Uiteindelijk sloot het edelmetaal het jaar 2016 af met een prijsstijging van 19%.

Zilver: 2017

Beleggers gingen er vanuit dat na een overwinning van Trump zilver flink zou gaan stijgen. Immers, de investeringen van Trump in infrastructuur én het protectionisme zouden zorgen voor hogere inflatieverwachtingen. Een hogere inflatie is over het algemeen een katalysator voor zowel zilver als goud. De realiteit heeft echter anders uitgepakt en zilver verloor in de laatste 2 maanden van 2016 ongeveer 8% van zijn waarde.

Nu de beëdiging van Trump dichterbij komt draait volgens verschillende analisten het sentiment weer volledig om en voorál in het voordeel van zilver. Zilver vormde eind december een bodem rond de koers van $15,75 per troy ounce. Sindsdien is de prijs van het edelmetaal met 5% gestegen.

Naast een stijgende inflatie die positief is voor de prijsontwikkeling van zilver, spelen ook andere factoren een rol. Zo zal de verwachte stijging van grondstoffen ook positief uitpakken voor zilver. Het edelmetaal wordt namelijk vaak gewonnen als bijproduct naast andere industriële grondstoffen zoals ijzererts en koper.

Ook de vraag en aanbod factor spreekt in het voordeel van een hogere zilverprijs. Zo steeg de vraag naar zilver sinds 2009 met meer dan 35%. Tegelijkertijd steeg het aanbod met slechts 10% en was in 2015 de wereldwijde vraag naar zilver groter dan de productie.

Toename gebruik zilver

In de toekomst zal het gebruik van zilver alleen maar verder toenemen, terwijl het aanbod daalt. Het edelmetaal wordt in de industrie gebruikt voor allerlei toepassingen, terwijl zilver ook steeds populairder wordt onder beleggers. Deze combinatie zorgt er voor dat de zilverprijs de komende jaren de potentie heeft voor een opwaartse uitbraak.

What’s next

De volgende koers die in de gaten moet worden gehouden is de koers van $16,52 per troy ounce, het 61,8% Fibonacci retracementniveau. Indien de zilverprijs boven deze weerstand kan sluiten, dan is de kans op een verdere weg omhoog groter.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 819 reviews.