photo 1577583211698 b3b892b363fe

De Fed ziet af van renteverhogingen in 2019

De Federal Reserve heeft woensdagavond bekend gemaakt dat het dit jaar de rente niet meer zal verhogen. Daarnaast heeft de centrale bank kenbaar gemaakt dat het afbouwen van de enorme balans zal worden gehalveerd en dat de afbouw in september helemaal zal stoppen. 

Zoals eerder voorspeld zit een renteverhoging er voor dit jaar niet meer in. De centrale bank heeft op basis van nieuwe beramingen een mindere positieve prognose over de economie. Mede hierdoor blijft het belangrijkste rentetarief ongewijzigd tussen een bandbreedte van 2,25 en 2,5 procent. Daarnaast wordt de balansafbouw gehalveerd van 30 miljard naar 15 miljard dollar per maand. In september van dit jaar zal de afbouw helemaal stoppen.

Fed voorzitter Jerome Powell refereerde in zijn toelichting naar ‘externe bedreigingen’ die de economie van de Verenigde Staten kunnen aantasten. Zo werd expliciet gewezen naar China en werd ook Europa als zorgenkindje aangemerkt.

Draai

Met de bekendmaking van het rentebesluit van woensdagavond is de draai van de Federal Reserve compleet. In december van 2018 ging de centrale bank nog uit van 2 renteverhogingen dit jaar. Nu, drie maanden later, zijn alle renteverhogingen van tafel.

Door de ingrijpende wijziging van beleid door de Fed daalde de dollar ten opzichte van de euro met 0,7 procent. Door de daling van de dollar steeg de goudprijs van 1.300 naar 1.319 dollar per troy ounce op het moment van schrijven. Ook de zilverprijs steeg van 15,30 naar 15,57 dollar per troy ounce.

Een voorlopige rem op renteverhogingen vanuit de Fed is positief voor de prijsontwikkelingen van edelmetalen. Goud, zilver, platina én palladium profiteren van een renteverlaging. Over het algemeen wordt aangenomen dat wanneer de rente wordt verhoogd dit negatief is voor edelmetalen. Een renteverhoging betekent namelijk automatisch een hogere dollar en dit drukt dan weer de prijzen van edelmetalen. 

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.