photo 1587133454235 762b65c9f5c0

Beurzen verder onderuit na arrestatie Huawei CFO

De financiële topvrouw en tevens dochter van de oprichter van Huawei, Meng Wanzhou, is woensdagavond opgepakt in Canada. De arrestatie is verricht op verzoek van de Verenigde Staten en zorgt voor nóg meer onrust op de financiële markten.

Het Chinese technologiebedrijf wordt door de Verenigde Staten verdacht van het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran. De CFO van Huawei dreigt momenteel te worden uitgeleverd aan de VS. Huawei is uitgegroeid tot een van de grootste spelers van smartphones, routers en zendmasten. Het is op dit moment de op één na grootste smartphone producent ter wereld, achter Samsung.

In april van dit jaar maakten de Amerikaanse autoriteiten al bekend dat zij onderzoek doen naar handel van Huawei naar Iran. Het bedrijf zou Amerikaanse technologie hebben doorgespeeld aan Iran, wat in strijd zou zijn met de Amerikaanse exportwetten en sancties.

Beurzen verder onderuit

Door de arrestatie lijkt het wederom een slechte dag te worden voor beurzen. In Azië leidt de arrestatie tot forse verliezen onder chipbedrijven en andere toeleveranciers. De Chinese beurs daalde met 2 procent, terwijl de Japanse Nikkei-Index met 1,9 procent daalde. Ook in Europa ging het bergafwaarts. Zo daalde de AEX-index na de openingsbel met 1,2 procent. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden allemaal tot 1,4 procent in.

China reageert woest

De Chinese ambassade in Canada heeft directe vrijlating geeist van de Huawei topvrouw. China spreekt van mensenrechtenschendingen en stelt dat het alles zal doen om haar burgers te beschermen. Tegelijkertijd beschuldigt China de VS dat het de eigen techbedrijven probeert te beschermen door buitenlandse bedrijven op deze manier angst in te boezemen.

‘We will closely follow the development of the issue and take all measures to resolutely protect the legitimate rights and interests of Chinese citizens’.

– Chinese Ambassade

De arrestatie van de CFO van Huawei wordt in China beschouwd als een directe aanval op het land. Terwijl Chinese giganten als Alibaba en Tencent vaker de krantenkoppen domineren, is Huawei veruit hét pareltje van China met het grootste aantal internationale vestigingen ter wereld.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.