photo 1515071970049 680dbd2a2339

Amerikaans banenrapport mei stelt teleur

Het banenrapport van de Verenigde Staten over de maand mei waar halsreikend naar werd uitgegeken stelt teleur. In de maand mei kwamen er slechts 138.000 banen bij, terwijl analisten rekenden op 185.000 nieuwe banen. Ook de groeicijfers over maart en april werden met 66.000 banen verlaagd.  Inclusief het banenrapport mei is de groei in de afgelopen 3 maanden het zwakst sinds 2012.

banenrapport mei

banenrapport mei

Wel was er een klein lichtpuntje. De werkloosheid daalde van 4,4% naar 4,3%. Het is het laagste punt in 16 jaar tijd. Door het cijfer daalde de dollar tegenover de euro met 0,6%. De euro noteert op het moment van schrijven 1,127 dollar.

Toch renteverhoging Fed

De teleurstellende cijfers die vandaag zijn uitgekomen, staan een renteverhoging van de Fed in juni niet in de weg. Voordat het Ministerie van Arbeid vandaag met het banencijfer naar buiten kwam heeft de Fed in de afgelopen dagen meerdere keren gehint op een renteverhoging. Volgens de centrale bank is de economie van de Verenigde Staten sterk genoeg om een renteverhoging in juni te weerstaan.

Analisten twijfelen echter over de timing van een renteverhoging in juni. Zo wijst David Berson van Nationwide op de negatieve punten van het banenrapport van vandaag. “Al met al is dit een teleurstellend banenrapport, met de vertraging van de loonlijstwerkgelegenheid, de neerwaartse herziening van de banengroei in de voorgaande maanden, en de langzame stijging van de lonen”, aldus Berson.

De Federal reserve komt op 13 en 14 juni bij elkaar om te praten over een eventuele renteverhoging. Mochten er in aanloop naar deze bijeenkomst nóg meer negatieve cijfers over de Amerikaanse economie naar buiten komen, dan wordt de kans op een renteverhoging van de Fed steeds kleiner.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.