photo 1468254095679 bbcba94a7066

Achtbaan tijdens Kerst op Wall Street

Een dag nadat de aandelenbeurzen in de VS op dinsdag de grootste daling ooit lieten zien op een kerstavond, lieten de beurzen woensdag de sterkste puntenstijging tijdens een handelssessie zien.

Het herstel van woensdagavond volgde na een desastreus verlopen ‘interventie’ van Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën. Zijn offensief om de paniek weg te nemen zorgde in de dagen voor en tijdens kerst voor een flinke duik naar beneden voor aandelenkoersen. Zo daalde de Dow Jones-index met 2,9 procent en leverde de S&P 2,7 procent in. Techbeurs Nasdaq ging met 2,2 procent onderuit.

Zowel de Nasdaq én de S&P 500 bevinden zich momenteel officieel in een bearmarkt nadat beide beurzen meer dan 20 procent verlies hebben geleden sinds het bereiken van het hoogste punt dit jaar.

Opleving

Toch was er woensdagavond zowaar een fraai herstel bij de Amerikaanse aandelenbeurzen. Zo stegen zowel de Dow Jones als de S&P 500 met 5 procent en veerde de Nasdaq op met maar liefst 5,8 procent. De opleving werd vooral ondersteund door positieve detailhandel cijfers over de afgelopen feestperiode. Zo gaven Amerikaanse consumenten 850 miljard dollar uit volgens cijfers van Mastercard. Een stijging van 5,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Elders in de wereld volgden de beurzen Wall Street maar ten dele. Zo veerden Aziatische beurzen op in Tokio met 3,9 procent en in Australië met 1,9 procent. Chinese beurzen daalden echter met -0,4 procent. In Europa is er vooralsnog geen sprake van een opleving. De EuroStoxx startte de dag met 0,5 hoger. De AEX steeg weliswaar in de ochtend met 1 procent maar zag de winst afnemen en staat op het moment van schrijven op een winst van 0,4 procent. Parijs steeg 0,1 procent en Londen daalde met 0,6 procent. De Duitse DAX daalde met 1,4 procent en de beurs in Milaan ging ook met 0,9 onderuit.

Geen nieuwe cijfers

Handelaren zullen in de komende dagen geen signalen meer krijgen over de economie van de VS. Door de shutdown worden macro-economische cijfers voorlopig opgeschort, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Handel vandaag bekend. Pas wanneer een nieuwe begroting wordt goedgekeurd zullen er weer nieuwe cijfers worden vrijgegeven. 

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.