photo 1597824707484 9c3a77c8c195

30 miljoen euro zoek in goudfraude

Ruim 600 klanten die via de firma Gold Investment Europe uit Naarden goud hebben gekocht zijn hun geld kwijt. Het gaat volgens de eerste onderzoeksresultaten om €30 miljoen euro.

Klanten werd bij Gold Investement Europa een korting van 10% beloofd door middel van een ‘Forward Gold Sale’. Dit zijn goudcertificaten waarbij goud uit goudmijnen wordt gewonnen met een levertijd van tien maanden. Meerdere aanbieders uit Nederland en België hebben klanten in de afgelopen jaren een soortgelijk aanbod gedaan of doen dit nog steeds. Alle aanbieders werken hiervoor samen met de AFM vergunde goudhandelaar Bulliongroup uit Alkmaar.

Bij de mijn waar al deze aanbieders hun goud vandaan halen, Ruby Creek Resources, wordt al maanden lang geen goud gewonnen om diverse redenen waaronder een overstroming. De mijn ligt inmiddels bijna een jaar stil.

Volgens de FIOD was er bij Gold Investment Europe geen sprake van rechtstreeks contact met de goudmijn in Tanzania. Het goud dat in het verleden wél aan klanten werd geleverd, was volgens de opsporingsdienst gewoon afkomstig van de Alkmaarse goudhandelaar Bulliongroup. „Het uitgeleverde goud betreft geen goud dat door Ruby Creek Resources is gewonnen”, concludeert de FIOD.

Het Openbaar Ministerie stelt dat er sprake is van een criminele organisatie die oprichting en verduistering van gelden als oogmerk heeft gehad. Drie Nederlandse verdachten in het onderzoek zitten sinds afgelopen april in voorlopige hechtenis en worden deze week voor het eerst in een openbare proformazitting voor de rechter gebracht.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.