photo 1597824707484 9c3a77c8c195

Beleggers voor miljoenen opgelicht met goudfraude

Dinsdag heeft de FIOD 3 mannen aangehouden in verband met beleggingsfraude, witwassen en oplichting. Er zijn aanhoudingen verricht waarbij mannen zijn aangehouden van 29, 49 en 52 jaar oud uit Breda, Huizen en Hoofddorp. Ook werden er verschillende invallen gedaan in woningen en kantoorpanden.

Goud met 10% korting

De fraude speelt volgens de FIOD sinds 2015 en heeft betrekking op het aanbieden van goud met 10 procent korting. Hierbij werd zogenaamd goud verkocht aan klanten met de belofte om dit goud minstens 10 maanden later uit te leveren. 

Dit goud werd gewonnen in de goudmijn Ruby Creek Resources in Tanzania. Klanten betaalden in principe voor een toekomstige goudproductie met alle gevolgen van dien. In Nederland zijn in de afgelopen jaren een aantal bedrijven operationeel geweest die deze dienst hebben aangeboden. De bedrijven adverteerden vaak met aankopen van goud en zilver tegen extreme kortingen tot wel 20 procent.

Ponzi-fraude

De FIOD doorzocht meerdere woningen en bedrijfspanden in Alkmaar, Breda, Hoofddorp, Huizen, Leusden en Naarden. Tijdens het onderzoek is er beslag gelegd op administratie, 12 auto’s, 2 panden, bankrekeningen, goud, zilver, horloges en sieraden. Daarnaast zijn er ook wapens gevonden.

De FIOD vermoedt dat het ingelegde geld niet is gebruikt om goud aan te kopen. Het vermoeden is dat geld van nieuwe beleggers werd gebruikt om eerdere beleggers te betalen: een Ponzi-fraude.

If it seems too good to be true, it probably is

In de afgelopen jaren hebben wij vanuit de markt veelvuldig de vraag gekregen over goud met 10% korting. Wij zijn wat dat betreft altijd terughoudend geweest met betrekking tot dergelijke activiteiten en raden klanten met klem af om in dergelijke verkooppraktijken te trappen. Daarbij geven wij ook altijd aan dat klanten hun gezond verstand gebruik moeten gebruiken…want zoals het gezegde luidt: If it seems too good to be true, it probably is.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 777 reviews.