photo 1519667929112 3e5a0a83a9f8

Zuid-Afrikaanse goudmijnbouw verrast door nieuwe regelgeving

Zuid-Afrikaanse toezichthouders hebben nieuwe regelgeving onthuld. Hierbij worden goudmijnbedrijven verplicht dat tenminste 30 procent van het bedrijf in handen moet komen van zwarte investeerders. Voorheen lag deze grens op 26 procent.

Naast het aanscherpen van de bestaande regel dienen nieuwe mijnbouwprojecten voortaan voor minimaal de helft in eigendom zijn van zwarte Zuid-Afrikanen, en moet minimaal 1 procent van de omzet terugvloeien naar lokale gemeenschappen. Ook dient 80 procent van alle uitgaven aan ‘mining-services’, uitgegeven worden aan ondernemingen met een zwarte eigenaar, én moet 60 procent van het senior management zwart zijn.

De Zuid-Afrikaanse minister van mijnbouw Mosenbenzi Zwane kondigde de nieuwe regels aan, die voor een grote verkoopgolf zorgde in de gehele mijnsector. De Zuid-Afrikaanse goudproducenten Sibanye Gold en AngloGold Ashanti daalden met 6,7 procent respectievelijk 4,8 procent.

Juridische stappen

De mijnbouwbedrijven in Zuid-Afrika zijn op zijn zachtst gezegd ‘not amused’ met de nieuwe regels en hebben juridische stappen aangekondigd. Daarnaast zijn ze verbolgen over het feit dat ze niet vooraf op de hoogte zijn gesteld van de regelgeving en geen inspraak hebben gehad.

“We are taking the matter to court to try and bring the industry and the Department of Mineral Resources back to the negotiation table,”

– Mxolisi Mgojo – President South Africa’s Chamber of Mines

De president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, heeft al eerder opgeroepen tot een economische transformatie waarbij de zwarte meerderheid in het land meer zal gaan profiteren van voordelen en inkomsten uit de mijnbouwindustrie. Zuid-Afrika is een van de grootste producenten wereldwijd op het gebied van goud, zilver en platina.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.