photo 1577583211698 b3b892b363fe

Yellen praat goud en zilver omhoog

De lage inflatie weerhoudt de Federal Reserve van nog meer renteverhogingen dit jaar. Dit liet Janet Yellen woensdag weten in haar toespraak in het Amerikaanse congres. Door de uitspraak van Yellen verlieten zowel goud als zilver het laagste punt dit jaar.

In de toekomst zullen er nog renteverhogingen plaatsvinden volgens Yellen. Maar niemand hoeft rekening te houden met het rentepeil dat voor de kredietcrisis ‘normaal’ was. Yellen is namelijk van mening dat de huidige beleidsrente niet veel meer moet stijgen om een evenwichtige groei te garanderen.

De huidige Fed voorzitter stelt dat dit te wijten is aan factoren die de neutrale beleidsrente laag houden. Deze factoren worden niet specifiek aangekaart door haar, maar waarschijnlijk doelt Yellen op de lage olieprijs en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Deze ontwikkelingen zorgen er voor dat de inflatie achter blijft bij de verwachtingen.

Onzekerheid

De president van de belangrijkste centrale bank ter wereld gebruikte het woord ‘onzekerheid’ opvallend vaak in haar toespraak. Het woord werd vier keer door Yellen gebezigd. Ook liet zij zich uit over de afbouw van de Fed balans. Ze stelt dat de afbouw nog dit jaar zal beginnen. Tot welk niveau de balans zal krimpen is volgens Yellen onzeker, onder andere omdat de vraag van banken naar liquiditeit niet op voorhand kan worden bepaald.

Na de uitspraken van Yellen ging de dollar onderuit en daalden de rentes op staatsobligaties. Tegelijkertijd stegen goud en zilver beide met 1% om zo het laagste punt van het jaar voorlopig te verlaten. Beide edelmetalen stijgen al 3 achtereenvolgende dagen nadat zowel goud als zilver het laagste punt van het jaar bereikten.

Einde Yellen?

Tijdens haar toespraak ging Yellen niet in op haar eigen toekomst. Begin februari 2018 loopt haar termijn af als Fed president. Ondertussen wordt er gespeculeerd dat president Donald Trump niet van plan is om Yellen een tweede termijn te gunnen.

Anonieme bronnen in het Witte Huis melden dat Gary Cohn, op dit moment de belangrijkste economische adviseur van Trump, hoogstwaarschijnlijk zal worden voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Fed. De keus voor Gary Cohn zou een opmerkelijke zijn, aangezien hij geen economische achtergrond heeft. Daarnaast heeft Gary Cohn in het verleden ook gewerkt bij zakenbank Goldman Sachs.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.