photo 1528659882437 b89a74bc157f

Wereldwijde schuldenberg stijgt naar 247 biljoen dollar

De wereldwijde schuldenberg bereikte in het eerste kwartaal van dit jaar een nieuw record van 247 biljoen dollar. Het tempo waarmee de schuldenberg stijgt is een punt van zorg, aangezien de kwaliteit van de schulden aan het dalen is.

Dit stelt het Institute of International Finance (IIF) in zijn jongste Global Debt Monitor. De belangenvereniging stelt dat de totale schuldenlast van bedrijven, huishoudens, de financiële sector en overheden op dit moment 318 procent van bruto binnenlands product bedraagt.

De totale schuldenberg is sinds 2003 meer dan verdubbeld, blijkt het cijfers van het IIF. Hierbij is het aandeel van overheden gestegen van 23 naar 27 procent. Tegelijkertijd is het aandeel van huishoudens gelijk gebleven met circa 20 procent. Opvallend is ook dat bijna 30 procent van de totale schuld gecreëerd is ná de financiële crisis van 2008. De Verenigde Staten heeft het grootste aandeel in de schuldenberg met een aandeel van bijna 33 procent, gevolgd door Europa met 26 procent, Japan met 20 procent en China met 6 procent.

Stijgende rente

Het IIF waarschuwt in het rapport dat de stijgende rente in combinatie met de gigantische schuldenberg een gevaarlijke cocktail is. Zo wordt het voor banken in opkomende economieën duurder om geld te lenen, wat resulteert in hogere kosten die worden doorberekend aan bedrijven en huishoudens.

Zo heeft de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de rente sinds 2015 al 7 keer verhoogd. Tegelijkertijd hebben andere centrale banken zoals de ECB aangekondigd om hun stimuleringsprogramma’s af te zullen gaan bouwen. Deze ontwikkelingen, gecombineerd met oplopende rentes op staatsobligaties kunnen een bedreiging vormen voor de groei van de wereldeconomie.

Opkomende markten

De overheidsschuld is het sterkst gestegen in Brazilië, Saudi-Arabië, Nigeria en Argentinië volgens het rapport. Van de vier landen, is het herfinancieringsrisico voor Argentinië en Nigeria bijzonder hoog, aangezien beide landen meer dan driekwart van de schulden in dollars aanhouden. Door een stijgende dollar worden herfinancieringen en terugbetalingen van deze schulden aanzienlijk duurder.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 819 reviews.