photo 1583341592469 c4b5ae4c1d6e

Weekvooruitzicht: Amerikaanse verkiezingen

Deze week staat volledig in het teken van slechts één gebeurtenis: de Amerikaanse verkiezingen. Tot enkele weken geleden leek de race al beslist en had Donald Trump geen schijn van kans, inmiddels wijzen verschillende peilingen uit dat het tot het laatste moment zeer spannend zal blijven.

De onzekerheid en angst rondom de Amerikaanse verkiezingen zien we ook terug op de financiële markten. Zo beleefden goud en zilver de afgelopen week een voortreffelijke week nadat de kans op een overwinning van Trump steeg. De S&P 500 daalde op zijn beurt 9 aaneengesloten dagen, iets wat in de afgelopen 36 jaar niet meer is voorgekomen.

Nu de FBI gisteren in de persoon van James Comey het fraude-onderzoek naar Hillary Clinton voor de tweede keer heeft gestaakt, lijkt de angst wat weg te ebben. Zo zagen we vanochtend goud en zilver in de vroege handel wat van de winsten van afgelopen week inleveren. Ook de dollar stijgt weer tegenover de euro en noteert op het moment van schrijven een stijging van 0,74%.

Italiaans referendum

Na de Amerikaanse verkiezingen zullen alle ogen zich richten op Italië. Het Italiaanse referendum kan het volgende hoofdpijndossier worden voor de Europese Unie. De Italiaanse bevolking mag stemmen voor of tegen een aantal voorgestelde hervormingen van het politieke stelsel. Een verlies van Renzi tijdens het referendum van 4 december kan het einde van zijn regering betekenen.

Indien dit gebeurt is de kans groot dat eurosceptische partijen zoals de Five Star, de macht grijpen tijdens de volgende verkiezingen. Renzi is door zijn beleid bepaald niet populair in Italië. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de door de EU opgelegde bezuinigingen, de vluchtelingencrisis en het Italiaanse bankenprobleem. Men vindt hem niet assertief genoeg.

Verder staan cijfers over de Duitse industrie op de planning (maandag en dinsdag) en de winkelverkopen in de eurozone (maandag). Ook verschijnen er dinsdag cijfers over de export van China. In Europa start vandaag tevens de Eurogroep bijeenkomst en morgen de EcoFin. Op de agenda staan de gezondheid van de bankensector, nieuwe economische prognoses voor de Europese landen en een beoordeling van Griekenland. In de Verenigde Staten verschijnt vrijdag het nieuwe consumentenvertrouwen cijfer.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.