photo 1579807102908 396b3b737800

Vicepresident Turkse centrale bank stapt op: lira daalt vrolijk verder

De waarde van Turkse lira is hard op weg naar het laagste punt van het jaar. De Turkse munt is hard aan het dalen sinds er berichten de kop op duiken dat de de vicepresident van de Turkse centrale bank zal aftreden. Ook kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt voor de gevolgen van de daling van de Turkse lira voor de bankensector in het land.

Volgens Reuters melden twee verschillende bronnen dat Erkan Kilimci, vicepresident van de Turkse centrale bank, zal opstappen. Hij zal overstappen naar de ontwikkelingsbank van Turkije. Financiële markten zien dit laatste bericht als een bevestiging dat de macht van Erdogan binnen de centrale bank verder groeit. De Turkse president heeft immers ook al zijn schoonzoon aangewezen als minister van financiën en heeft meerdere keren fel uitgehaald naar het beleid van de Turkse centrale bank en het (eventueel) verhogen van de rente.

Fitch

Kredietbeoordelaar Fitch schreef in een onlangs verschenen rapport dat de dalende Turkse lira kan zorgdragen voor een penibele situatie binnen de Turkse bankensector. Fitch stelt dat Turkse banken moeilijker aan hun verplichtingen kunnen voldoen door de sterk dalende munt. Volgens Fitch zullen Turkse banken moeilijker aan nieuwe financieringen kunnen komen en lopen zij het risico dat leningen die zij hebben uitstaan niet worden terugbetaald.

Ondertussen gaat de daling van de Turkse lira verder. Voor een euro moet op het moment van schrijven 7,9 lira worden betaald. In de afgelopen 24 uur is de Turkse valuta gedaald met 4 procent, en sinds het begin van de week is de lira ruim 10 procent gedaald.

Beleggers en investeerders wachten vooralsnog op een concreet actieplan van Erdogan om te zien hoe de verder daling van de Turkse munt zal worden gestopt. In de tussentijd verschijnen er steeds meer alarmerende berichten over de gevolgen van de dalende munt, zowel voor de Turkse economie als voor de renten van de (opkomende) financiële markten.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.