pexels photo 2202967

Turkse lira verder onderuit na besluiten van Erdogan

De Turkse lira bereikt vandaag een nieuw dieptepunt nadat Erdogan zijn nieuwe kabinet presenteerde. Het besluit van Erdogan om zijn schoonzoon Berat Albayrak tot Minister van Financiën te benoemen zorgde ervoor dat het vertrouwen in de financiële markten een nieuw dieptepunt bereikte. Ook de onafhankelijkheid van de centrale bank ten opzichte van de regering staat op het spel in Turkije.

Erdogan werd maandag beëdigd tot president. De functie van premier, die sinds de Ottomaanse tijd al bestaat, werd afgeschaft: een historisch moment. Alle uitvoerende macht ligt nu in handen van Erdogan. Ook werd de nieuwe regering gepresenteerd. De grote afwezige tijdens de presentatie is oud-vicepremier Mehmet Simsek. Hij is tevens een van de weinigen die het vertrouwen van de financiële markten had.

Buitenlandse investeerders keken reikhalzend uit naar de nieuwe regering. Analisten waarschuwen al langer over de staat van de Turkse economie. De lira is dit jaar al met 20 procent gedaald terwijl de inflatie is gestegen tot 15 procent. Bij Turkse bedrijven, die veel leningen aanhouden in dollars en euro’s zorgt dit voor gigantische problemen.

Albayrak wordt gezien als de kroonprins van Erdogan. Hij studeerde financieel management aan de Pace Universiteit in New York en trouwde in 2004 met de dochter van Erdogan. Sinds 2015 neemt hij zitting in het parlement, en is hij uitgegroeid tot een vertrouweling van de president.

In reactie op het nieuwe kabinet boekte de lira het grootste verlies sinds de mislukte coup in 2016. De daling was des te groter nadat bleek dat Erdogan zijn greep op de centrale bank ook zal vergroten.

Minimum zittingstermijn geschrapt

Uit een publicatie in de Turkse staatskrant wordt duidelijk dat de minimale zittingstermijn van president van de centrale bank uit de wet wordt geschrapt. Voorheen was het zo dat Turkse bankpresidenten minimaal 5 jaar op hun post mogen blijven zitten. De publicatie zorgt voor verdere vragen over de onafhankelijkheid van de centrale bank ten opzichte van de regering.

In aanloop naar de verkiezingen heeft Erdogan meerdere keren fel uitgehaald naar het beleid van de centrale bank. Zo noemde hij het verhogen van de rente ‘de moeder van alle kwaad’.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.