photo 1544173307 bc9c0d2df023

Turkse honger naar goud bereikt hoogtepunt

De Turkse honger naar goud heeft dit jaar een piek bereikt. De Turken hebben nog nooit zoveel goud gekocht als dit jaar. Dit terwijl het jaar nog twee maanden heeft te gaan.

Turkije

Turkije

Uit cijfers van Bloomberg blijkt dat in het jaar 2017 47 ton gouden baren, munten en sieraden zijn gekocht. In dezelfde periode afgelopen jaar is er 14,8 ton geïmporteerd. De zwakte van de Turkse Lira en de uitspraken van Erdogan over goud in November van afgelopen jaar hebben de honger naar goud in Turkije ondersteund.

Turkije

Het is echter niet alleen de bevolking die steeds meer goud aan het kopen is, ook de Turkse centrale bank koopt steeds meer goud. Zo namen de aankopen van de Turkse centrale bank in het derde kwartaal van dit jaar, toe met 30,4 ton goud.

Hoewel de Turkse centrale bank historisch gezien een diversificatiebeleid voert met veel goud, speculeren sommige analisten dat het land nu extra goudreserves aanhoudt te midden van de toenemende spanningen tussen Turkije en zijn traditionele westerse bondgenoten. Sinds de mislukte staatsgreep van afgelopen jaar zijn de relaties met het Westen sterk afgekoeld. Hierdoor is het land meer op zichzelf aangewezen en wil het meer financiële buffers opbouwen om eventuele tegenvallers op te vangen.

Goud heeft precies gedaan wat het zou moeten doen in een land waarin de eigen valuta flinke klappen krijgt: vermogensbehoud tegen economische en politieke risico’s. Zo is de waarde van goud in Turkse Lira explosief gestegen in de afgelopen jaren zoals hieronder is afgebeeld. Sinds het jaar 2000 is de prijs van goud in Turkse Lira gestegen met meer dan 2400%.

20171113_truk1_0

 

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.