pexels photo 2202967

Turkse goudimport stijgt explosief na oproep Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep alle Turken in december op om hun buitenlandse valuta om te wisselen voor Turkse lira’s of goud. Volgens de meest recente cijfers van Borsa Istanbul hebben enorm veel mensen gehoor gegeven aan deze oproep. De Turkse goudimport is mede hierdoor in de maand december 2016 explosief gestegen.

De goudimport in december 2016 steeg met 688 procent ten opzichte van december 2015; 36,7 ton ten opzichte van 4,65 ton een jaar eerder. Over heel 2016 bedroeg de totale goudimport 106,19 ton, eveneens een stijging ten opzichte van een jaar eerder van 118 procent.

Oproep Erdogan

Afgelopen maand heeft Erdogan de Turkse bevolking opgeroepen om hun buitenlandse valuta om te wisselen in Turkse Lira of goud. Reden hiervoor was om de koers van de Turkse Lira te herstellen. De munt heeft in het afgelopen jaar door de onrust in Turkije 17% van haar waarde verloren.

Populair

Goud is in Turkije ontzettend populair. Zo stelt de World Gold Council dat het land gemiddeld gezien 181 ton per jaar importeerde over de afgelopen 10 jaar. Hiermee is Turkije het vierde grootste goudconsumerende land ter wereld. Daarnaast schat de World Gold Council dat Turkse huishoudens in totaal 3.500 ton aan ‘under-the-pillow’ goud bezitten. Goud wat niet staat geregistreerd staat en dat voornamelijk wordt gekocht met de bedoeling dit als bruidsschat te schenken tijdens bruiloften.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.