pexels photo 2202967

Turkse bankier gearresteerd in VS in groot witwasproces

De Verenigde Staten hebben de verhoudingen met Turkije verder onder druk gezet. De Amerikanen hebben de plaatsvervangend CEO van de Turkse staatsbank Halkbank, Mehmet Hakan Atilla, dinsdagavond gearresteerd op de luchthaven John F. Kennedy. De VS beschuldigt de bankier van samenzwering met de Iraanse goudhandelaar Reza Zarrab.

De goudhandelaar werd in april 2016 aangeklaagd in New York en staat terecht voor bankfraude waaronder witwassen en het ontduiken van internationale sancties tegen Iran tussen 2010 en 2015. Volgens de aanklacht zou Reza honderden miljoenen dollars hebben witgewassen en staat hem 75 jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Turks Corruptieschandaal

Zarrab was een sleutelfiguur in een omvangrijk corruptieschandaal in 2013, waarbij Turkse aanklagers hem beschuldigen van het omkopen van diverse Turkse ministers. Mede hierdoor kreeg Reza Zarrab een monopolie in Turkije en exporteerde hij voor € 13 miljard euro aan goud naar Iran tussen maart 2012 en juli 2013. Hierdoor kon Turkije olie en gas afnemen in ruil voor goud én de internationale sancties omzeilen. Alle transacties verliepen via de Turkse staatsbank Halkbank.

De corruptiebeschuldigingen zijn destijds afgedaan als couppogingen van Gülen aanhangers door president Erdogan. Na politieke interventie werd Reza alsnog vrijgesproken. De Turkse regering verving de rechters en aanklagers die verantwoordelijk waren voor de aanklacht.

Halkbank

De Turkse staatsbank Halkbank verloor vandaag maar liefst 19% van zijn beurswaarde na opening van de beurzen. De belangrijkste zorg onder beleggers is of de bank door de Verenigde Staten in staat van beschuldiging zal worden gesteld én hoe hoog de boete zal zijn.

Deal met Amerikaanse autoriteiten?

Reza Zarrab werd op 19 maart 2016 gearresteerd door de FBI toen hij in Miami landde. Hij was van plan om Disney World te bezoeken. Velen in Turkije vermoeden dat Reza wist dat hij zou worden aangehouden voordat hij op het vliegtuig stapte.

Dit stelt ook Feyzi Isbasaran, een voormalig lid van AKP-parlementslid die ervan overtuigd is dat Zarrab een deal heeft gesloten met de Amerikaanse autoriteiten. ‘Het is niet mogelijk dat hij (Zarrab) niet wist wat hem te wachten stond. Zarrab is naar de VS gegaan om te praten. Als hij praat krijgt hij een lage straf én kan hij een deel van zijn vermogen redden,’ aldus Isbasaran.

De zaak zet de verhoudingen tussen Turkije en de VS onder druk. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken kondigde aan de zaak te bespreken met zijn Amerikaanse collega als hij Ankara aandoet.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.