pexels photo 2202967

Turkse banken verkopen goud om te overleven

Tijdens het instorten van de Turkse lira hebben Turkse banken ongeveer 4,5 miljard dollar aan goud verkocht.

Uit de meeste recente cijfers van de Turkse centrale bank blijkt dat de aanhoudingen van goud tussen juni en augustus zijn gedaald met 20 procent tot 15,5 miljoen ounces goud. Door de verkoop van het goud konden verschillende Turkse banken voldoen aan de reserveverplichtingen van de Turkse centrale bank.

Turkse

De meest drastische daling gebeurde in augustus, toen de lira crisis (voorlopig) op zijn hoogtepunt was. Of de sell-off van goud zal doorzetten zal afhangen van hoe de markt reageert op de meest recente rentewijziging.

In tegenstelling tot de meeste landen is het voor Turkse banken toegestaan om hun edelmetaaldeposito’s te gebruiken voor hun reserveverplichtingen. De Turkse centrale bank accepteert sinds 2011 goudvoorraden van commerciële banken als volwaardige reserves.

De private gouddeposito’s van commerciële banken worden dan ook sinds 2011 opgeteld bij de publieke goudvoorraad van de centrale bank. Banken lenen op de internationale markten en dekken hun leningen af met gouddeposito’s in plaats van de lira die té volatiel was in de afgelopen weken.

Turkije is een van de grootste landen ter wereld wanneer het aankomt op goudconsumptie. Het land hoeft alleen Duitsland, de VS, India en China voor zich te dulden.

Renteverhoging

Afgelopen donderdag heeft de centrale bank de rente drastisch verhoogd. De verhoging moet er voor zorgen dat de val van de Turkse lira te stoppen en een nieuwe crisis af te wenden. Het belangrijkste tarief ging omhoog van 17,75 naar 24 procent.

Erdogan is geen voorstander van de verhoging. In een toespraak donderdag uitte hij kritiek op de Turkse centrale bank en herhaalde hij zijn standpunt dat hoge rente zal leiden tot hogere inflatie.

„Als je zegt dat inflatie de oorzaak is en rentes zijn het gevolg, dan weet je niet waar je het over hebt. De inflatie is een gevolg van de verkeerde beslissingen die je hebt genomen.”

Recep Tayip Erdogan

Met de renteverhoging zijn de problemen in Turkije nog lang niet voorbij. Naast een hoge inflatie heeft het land ook te maken met een tekort op de lopende rekening van 6,5 procent. Ook daalde de import in augustus scherp met ruim 22 procent. Analisten verwachten dat de Turkse economie volgend jaar krimpt met ruim 3 procent.

Ook zijn investeerders bezorgd over de spanningen tussen Turkije en de VS. Deze spanningen begonnen toen Turkije weigerde om de Amerikaanse pastoor Andrew Brunson vrij te laten. Hierop hebben de VS sancties aangekondigd tegen Turkse ministers en de importtarieven op Turks staal en aluminium verdubbeld. Trump heeft daarnaast ook gedreigd met nieuwe sancties.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.