photo 1554795896 b6d5b2eb3923

“Trump trekt stekker uit atoomakkoord Iran”

Alle ogen zijn vanavond gericht op president Trump. Vanavond om 20:00 uur onze tijd maakt de Amerikaanse president bekend of de VS zich al dan niet terugtrekt uit het atoomakkoord met Iran.

Maandagavond meldt de New York Times dat Trump bekend zal maken dat de VS zich terugtrekt uit het akkoord. Volgens de krant hebben Europese bondgenoten van de VS gefaald om Trump te overtuigen om niet uit het akkoord te stappen.

Gevolgen

De gevolgen van het besluit van Trump kunnen een grote impact hebben op de toch al instabiele situatie in het Midden-Oosten. Indien Trump zich daadwerkelijk terugtrekt uit het akkoord, dan geeft hij hiermee het signaal af dat hij aan de zijde van Israël staat.

Het is ook belangrijk of Trump nieuwe sancties aankondigt tegen Iran. En indien nieuwe sancties worden afgekondigd, dan is de reactie van Iran ook belangrijk in het geheel. De kans is aanwezig dat ook Iran zelf zich dan ook terugtrekt uit het akkoord. Hiermee komen de controles van wapeninspecteurs te vervallen en zijn we weer terug bij af.

Europa, Rusland en China, zijn voorstander om de gemaakte afspraken met Iran na te komen. Voor deze landen is het akkoord het enige wat er voor kan zorgen dat de situatie in het Midden-Oosten niet verder escaleert. Desondanks hameren Israël en Saudi-Arabië er bij de VS op dat Iran niet te vertrouwen is en dat het land liegt over de productie van kernwapens.

Financiële Markten nerveus

De financiële markten zijn vandaag nerveus in afwachting op het besluit van Trump. Zo staan bijna alle grote indices licht in het rood. Ook de olieprijs lieten in afwachting van mogelijke hernieuwde sancties van de VS tegen Iran een daling zien na de sterke opmars in de afgelopen dagen. Meer achtergrondinformatie over het conflict en wat alle hoofdrolspelers willen vind je hier. 

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.