Trump trapt NAVO-ontmoeting af met sneer naar Duitsland

President Trump heeft voorafgaand aan de NAVO-top, tijdens een ontbijt met secretaris-generaal Stoltenberg, direct de verhoudingen op scherp gezet door te stellen dat Duitsland volledig onder controle staat van Rusland.

“Het is toch onvoorstelbaar dat we dat land beschermen, terwijl het zaken doet met Rusland. Duitsland heeft een gasdeal gesloten met Rusland. Zij (Duitsland) betalen miljarden dollars aan Rusland en tegelijkertijd weigeren ze om meer geld aan defensie uit te geven, terwijl wij (De Verenigde Staten) ze moeten beschermen. Duitsland wordt volledig gecontroleerd door Rusland.”

NAVO top

Woensdag en donderdag vindt de NAVO-top plaats in Brussel. De stemming in aanloop naar de top was al slecht vanwege de spanningen rondom de importheffingen die Trump Europese landen op heeft gelegd. Tegelijkertijd blijft Trump er op hameren dat de Europese landen onmiddellijk hun defensiebudgetten verhogen. De president van de Verenigde Staten wil niet wachten tot 2024, zoals een aantal jaren geleden is afgesproken. 

Trump is van mening dat de VS betaalt voor de veiligheid van Europa. Tegelijkertijd maakt Europa het moeilijk voor de VS om zaken te doen in EU. Afgelopen week stuurde Trump alle NAVO-landen een brief gestuurd waarin hij heeft gedreigd het aantal Amerikaanse troepen in Europa te zullen verminderen. In het bijzonder in Duitsland.

Gisteren is al met irritatie gereageerd op de strapatsen van Trump. Zo stelde EU-president Donald Tusk dat Trump niet veel bondgenoten overhoudt vanwege de houding van de Verenigde Staten. ‘Waardeer je bondgenoten, je hebt er niet veel”, aldus Tusk.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.