1oz palladium aligned 2 1

Terugroepactie Fiat Chrysler positief voor palladiumprijs

De palladiumprijs steeg dit jaar al met ruim 24 procent. Vanaf augustus 2018 gemeten is de stijging nog spectaculairder met een stijging van 84 procent. Kan het edelmetaal nog verder omhoog?

Analisten voorspellen tegenover persbureau Bloomberg dat de palladiumprijs nog hoger kan. Het overgrote deel van de wereldwijde palladiumproductie wordt gebruikt in katalysatoren. De steeds strengere emissie-eisen zorgen voor een toename in de vraag naar palladium. En deze vraag zal door toedoen van autobouwer Fiat Chrysler alleen maar verder toenemen.

Het autoconcern heeft namelijk 862.520 auto’s teruggeroepen. Het gaat onder meer om auto’s van het merk Chrysler en Jeep, en ook enkele modellen van Dodge. Alle teruggeroepen auto’s voldoen niet aan de emissie-eisen die gesteld worden in de Verenigde Staten.

2.000 kilo palladium

Om aan de emissie-eisen te kunnen voldoen dienen de katalysatoren van de auto’s vervangen te worden. Voor deze operatie is volgens Miguel Perez-Santalla van Hereaus Metals ruim 2.000 kilo extra palladium nodig. Volgens Miguel is palladium uit de huidige katalysatoren wel gedeeltelijk terug te winnen. Echter is dit een proces dat veel tijd vergt. Dit houdt in dat er extra vraag ontstaat naar het edelmetaal op een toch al krappe markt.

Daarnaast zorgt de extreme stijging van palladium er voor dat fabrikanten ook kijken naar alternatieven. Bijvoorbeeld platina, dat momenteel 44 procent goedkoper is. Het edelmetaal wordt daarnaast ook gebruikt voor katalysatoren, maar dan van dieselaangedreven auto’s.

Volgens Jim Galaghager zal het echter nooit zo’n vaart lopen. De baas van de grootste palladium leverancier van Noord-Amerika stelt dat platina veel minder goed werkt in moderne katalysatoren dan palladium. Hij ziet platina niet snel palladium vervangen.

Koersdoel Palladium omhoog

Niet geheel toevallig verscheen er een nieuw rapport van Bank of America Merrill Lynch waarin zij ondanks de flinke stijging van palladium hun koersdoel verder omhoog schroeven.

De analisten van de zakenbank stellen dat palladium stevig wordt ondersteund door fundamentals op de fysieke palladiummarkt. Zo wijst de bank op de daling in de voorraad aan fysiek palladium en de alsmaar stijgende vraag naar het edelmetaal. De zakenbank verwacht dat palladium dit jaar een gemiddelde prijs zal noteren van $1.800 per Troy Ounce. Daarnaast zal volgens BofAML palladium dit jaar de grens van $2.000 per troy ounce opzoeken. Op basis van de huidige prijs is dit een stijging van 33 en 46 procent.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.