pexels photo 3911869

Spanningen tussen Saudi-Arabie en Iran laaien op

Saudi-Arabie heeft een aantal roerige dagen achter de rug. In de afgelopen 2 dagen werd een raket afgevuurd vanuit Jemen, zijn tientallen hooggeplaatsten en prinsen gearresteerd, is een helikopter gecrasht met enkele hoogwaardigheidsbekleders aan boord, én lopen de spanningen met Iran hoog op.

Zaterdag werd er vanuit Jemen een raket afgevuurd richting het vliegveld van Riyad. De raket werd onderschept door het Patriot-antiraketsysteem van de Saudi’s. Enkele uren later werd een van de grootste zuiveringen in de geschiedenis van het land uitgevoerd: 11 prinsen, 4 ministers en tientallen ex-ministers werden gearresteerd in een grootse anticorruptiecampagne.

De kroonprins van Saudi-Arabië, Mohammed Bin Salman, lijkt bezig aan een zuivering om zo iedere mogelijke tegenstander weg te werken. Zo zijn machtige kopstukken gearresteerd van de Nationale Garde en van de Marine. Ook prins Al-Walid ben Tallal, een van de rijkste mensen ter wereld, is volgens bronnen gearresteerd.

Zondag crashte een helikopter met enkele hoogwaardigheidsbekleders. Volgens tv-zender Al Arabiya was ook kroonprins Mansour bin Muqrin aan boord.

Iran

Als klap op de vuurpijl werd zondag ook bekend dat Saudi-Arabie, Iran verantwoordelijk houdt voor de raketaanval vanuit Jemen. Iran steunt de Houthi’s in Jemen, maar ontkent de rebellen wapens te leveren. De raketaanval is volgens de Saudi’s een ‘act of war’ door het Iraanse regime.

Door de ontwikkelingen in de afgelopen 48 uur lopen de spanningen tussen de sjiieten en soennieten weer flink op in de regio. Door de ontwikkelingen in het land steeg de prijs van olie met 3%. De prijs van een vat Brent olie bereikte het hoogste punt sinds juli 2015 met $55,82 per vat.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.