photo 1508697014387 db70aad34f4d

Soros waarschuwt voor wereldwijde financiële crisis

Miljardair George Soros waarschuwt dat de wereld op de rand staat van een nieuwe verwoestende financiële crisis. Soros wijst naar een tweetal pijnpunten die de volgende crisis kunnen veroorzaken: de herleefde schuldencrisis en de versterking van de dollar tegenover andere valuta.

Europa

In Europa gaat volgens Soros alles mis wat mis kán gaan. Europa wordt momenteel geconfronteerd met drie dringende uitdagingen: de vluchtelingencrisis, het bezuinigingsbeleid dat de economische ontwikkelingen in Europa heeft geremd en de opkomst van nieuwe politieke stromingen die zich verzetten tegen het huidige establishment.

“The EU is in an existential crisis. Everything that could go wrong has gone wrong,”

– George Soros

De waarschuwing van Soros komt op een moment waarop een eurocrisis weer actueel is door alle ontwikkelingen in Italië. Zo daalde de euro afgelopen weken flink en steeg de rente op Italiaanse staatsleningen naar ongekende hoogtes. Inmiddels lijkt de situatie iets te stabiliseren nadat er alsnog een regering kan worden gevormd tussen Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging. Hiermee zijn de problemen in Italië echter nog niet verdwenen en is het afwachten wat de nieuwe Italiaanse anti-EU regering bekend gaat maken wat betreft het beleid.

Volgens Soros heeft de Verenigde Staten het probleem van de EU verder vergroot door het opzeggen van de nucleaire deal met Iran. Hiermee is de trans-Atlantische alliantie in principe vernietigd. De Europese economie is de partij die de pijn het meest zal voelen volgens Soros.

Opmars dollar

“The strength of the dollar is already precipitating a flight from emerging-market currencies. We may be heading for another major financial crisis.”

– George Soros

Een sterkere dollar is volgens Soros ook een bron van zorgen. De eerste problemen van de waardestijging van de Greenback zijn reeds zichtbaar in landen als Argentinië en Turkije. De valuta’s van beide landen zijn in de afgelopen weken sterk gedaald ten opzichte van de dollar. De sterke dollar zorgt volgens de miljardair tevens voor een kapitaalvlucht uit opkomende economieën. 

Afrikaans Marshallplan

Om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden opteert Soros een Marshallplan voor Afrika. Hiervoor zou volgens de miljardair een bedrag van €30 miljard per jaar moeten worden gereserveerd. De volledige waarschuwing van Soros is hier te lezen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.