photo 1569285647999 67fc5a1ff1ad

Senaat VS stemt deze week over belastinghervorming

Deze week staat voornamelijk in het teken van de stemming van de Senaat over de Amerikaanse belastinghervorming. Deze stemming zal het verdere verloop van de markten in het laatste kwartaal van 2017 bepalen. De toenemende onzekerheid over de vraag of er überhaupt een belastinghervorming komt, wanneer deze in werking zal treden én wat deze exact zal inhouden, houdt de financiële markten al een aantal weken in haar greep.

Op 9 november bracht de Senaat haar versie van de hervormingsplannen naar buiten. De tekst van de Senaat en de tekst van het Huis van Afgevaardigden vertonen flinke verschillen. Vooral op punten als het terugbrengen van het aantal belastingvoordelen en de voorgestelde flat tax. Ook het tijdschema waarin de hervormingen moeten worden uitgevoerd verschilt behoorlijk: het Huis van Afgevaardigden wil de hervorming in 2018 laten ingaan, terwijl de Senaat pas in 2019 hiermee wil beginnen.

Het Huis van Afgevaardigden sprak zich op 16 november uit over het voorstel. De Senaat is nu aan zet en zal donderdag aanstaande stemmen over de hervormingen. Mocht de Senaat (waar de Republikeinen een krappe meerderheid hebben) zijn tekst goedkeuren, dan dient er wederom onderhandeld te worden. De teksten van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden dienen dan ‘met elkaar in overeenstemming te worden gebracht’ om te kunnen worden opgenomen in de begroting voor 2017/2018. Dit dient vóór 15 december te gebeuren. De tijd dringt dus behoorlijk.

Andere belangrijke gebeurtenissen deze week

Naast de stemming van de Senaat verschijnen deze week ook andere belangrijke cijfers. Zo krijgen we woensdag het voorlopige inflatiecijfer over november in Duitsland. Donderdag is het inflatiecijfer aan de beurt voor Europa. Op dezelfde dag verschijnt ook het ‘core PCE deflator’ uit de VS, een inflatiecijfer waar de Fed aandachtig naar zal kijken.

Een andere belangrijke gebeurtenis op donderdag is de OPEC vergadering. Het gerucht gaat dat de OPEC de productiebeperking wil verlengen. Deze loopt nu tot April 2018, maar wordt mogelijk verlengd tot het einde van 2018.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.