gold 2957431 1280

Rusland overweegt afschaffen van BTW op goud

Het Russische Ministerie van Financiën onderzoekt de mogelijkheid om de belasting die wordt geheven op goud volledig af te schaffen. Volgens de Russische vice-minister van Financiën, Alexey Moiseev, kan een afschaffing er voor zorgen dat tientallen miljarden roebels weer richting Rusland vloeien.

Burgers in Rusland zijn op dit moment verplicht BTW te betalen wanneer zij goud kopen. Op dit moment betreft dit een percentage van 18 procent bovenop de goudprijs, en dit zou eigenlijk volgend jaar worden verhoogd naar 20 procent. Tegelijkertijd krijg je dat geld niet terug wanneer je besluit het goud weer terug te verkopen aan bijvoorbeeld een bank.

Het idee van het afschaffen van de BTW op goud wordt al ruim een jaar onderzocht binnen het ministerie van Financiën. In eerste instantie heeft het ministerie van Financiën geprobeerd om de BTW kwestie op goud op een andere manier op te lossen. Enkele ambtenaren stelden voor om alleen goud dat gekocht werd voor beleggingsdoeleinden vrij te stellen van BTW. Op ander goud zoals bijvoorbeeld bedoeld voor juweliers dient dan wel BTW te worden geheven.

Na uitvoerig onderzoek zijn ze binnen het ministerie van Financiën echter tot de conclusie gekomen dat de precieze stroom van al deze transacties onmogelijk bij te houden is. Moiseev stelt ook tegenover Sputnik News dat als de BTW wordt afgeschaft, de afschaffing geldt voor al het goud wat wordt gekocht. “Als we de BTW op goud afschaffen, dan doen we dat volledig”, aldus de vice-minister van Financiën.

Moiseev stelt tevens dat het ministerie signalen ontvangt dat heel wat vermogende Russische burgers hun kapitaal willen omzetten in goud. De BTW op het edelmetaal weerhoudt deze mensen er van om daad bij woord te voegen. Veel vermogende Russen zien hun vermogen slinken, zij het door de dalende Roebel óf door sancties die hen zijn opgelegd door het Westen. Indien zij de mogelijkheid krijgen om hun vermogen te steken in goud zonder dat zij hierover belasting hoeven af te dragen dan is dit een win-win voor Rusland. “We krijgen verzoeken – ook van banken – dat klanten bereid zijn om aanzienlijke bedragen van miljarden roebels om te zetten in goud. Als deze maatregel wordt genomen en we kunnen daarmee tientallen miljarden roebels aan kapitaal terughalen, dan is dat gerechtvaardigd,” aldus Moiseev tegenover Sputnik.

Kazachstan

De Russische vice-minister van Financiën wijst ook naar buurland Kazachstan als voorbeeld. Nadat het land de belasting op goud heeft afgeschaft is de vraag naar goud onder de bevolking enorm gegroeid.

Goud en BTW

Goud is in Nederland en andere landen van de Eurozone vrijgesteld van BTW om zo het gebruik van het edelmetaal als beleggingsobject te stimuleren. In het verleden waren er veel verschillen tussen landen onderling met betrekking tot goud en de BTW. 

Op 17 oktober 1998 werd in de Europese Unie een nieuwe wet aangenomen waarmee beleggingsgoud in de eurozone werd vrijgesteld van BTW. Goudbaren met een zuiverheid van tenminste 99,5% worden sindsdien zonder btw verhandeld. Ook gouden munten zijn vrijgesteld van btw, mits deze tenminste 90% goud bevatten, na 1800 geslagen zijn en mits deze in het land van oorsprong wettig betaalmiddel zijn of zijn geweest. Ook geldt dat de marktwaarde van de gouden munt niet meer dan 80% boven de intrinsieke waarde van het goud mag liggen. 

Door de komst van de euro en het vrij verkeer van kapitaal, zijn de fiscale regels ten aanzien van het edelmetaal in alle landen gelijk getrokken.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.