photo 1561456662 bcece3b56172

Reddingsfonds van €20 miljard voor Monte dei Paschi

De ene bail-out volgt de andere op. Volgens de eerste berichten heeft de Italiaanse regering een reddingsfonds klaar liggen om de noodlijdende bank Monte dei Paschi te redden van een ondergang. Kosten? €20 miljard.

De oudste bank ter wereld verkeert al maanden in een crisis. Het aandeel van Monte dei Paschi daalde dit jaar met -86%. Sinds 2008 heeft de bank €8 miljard euro opgebrast. De bank moet nu binnen enkele dagen €5 miljard ergens vandaan toveren om overeind te kunnen blijven.

Daarnaast bleek gisteren dat Monte dei Paschi sneller door haar geldvoorraad gaat, waardoor het geld nóg sneller opraakt. De bank stelde gisteren dat zonder redding de bank binnen 4 maanden door al haar geld heen is. Mensen die dan nog geld uit de muur willen trekken komen van een koude kermis thuis.

Vooralsnog heeft de bank volgens de Italiaanse krant La Stampa €2.447.000 bij elkaar gesprokkeld. Lang niet genoeg voor een redding. Gisteren werd de handel ook even stilgelegd naar aanleiding van al het slechte nieuws.

Koortsachtig overleg

De Italiaanse overheid is as we speak koortsachtig aan het overleggen om een ondergang van de bank te voorkomen. Volgens de eerste berichten zal het Italiaanse parlement een reddingsfonds van €20 miljard optuigen om ’s werelds oudste bank te redden.

De waarde van Monte dei Paschi wordt, door de in elkaar gezakte aandelenkoers, overigens op dit moment geschat op minder dan een half miljard euro. De bail-out betekent dat ook particuliere investeerders zullen moeten bloeden. Volgens Codacons, een Italiaanse lobbygroep voor consumenten kost de bail-out ieder Italiaans gezin €833 euro.

Ook andere Italiaanse banken in de problemen

Monte dei Paschi is niet de enige Italiaanse bank die het zwaar heeft. De Italiaanse banksector heeft het zwaar. De banken kampen met enorme bergen aan slechte leningen. Deze zijn in het verleden verstrekt aan alles en iedereen die bij de bank kwam aankloppen voor een financieel product.

Monte dei paschi

Gemiddeld genomen heeft een Europese bank 3,2% aan slechte leningen in de portefeuille staan. Bij Italiaanse banken ligt dit percentage echter ruim boven de 10%. In totaal hebben alle Italiaanse banken bij elkaar meer dan €360 miljard aan slechte leningen uitstaan.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.