photo 1473186578172 c141e6798cf4

Pensioenfondsen beleggen nauwelijks in Nederland

De oproep aan pensioenfondsen om meer in eigen land te beleggen wordt groter. Cijfers uit het eerste uitgebreide onderzoek naar beleggingen van pensioenfondsen tonen aan dat slechts 12,5% van het totale vermogen van pensioenfondsen in Nederland wordt belegd.

De Nederlandse Investeringsinstelling NLII heeft op basis van data van de Nederlandsche Bank, berekend dat pensioenfondsen in totaal €151 miljard beleggen in eigen land. Dat is 12,5% van het totale bedrag wat door Nederlandse pensioenfondsen wordt belegd.

pensioenfondsen

Minister Henk Kamp van Economische zaken roept de pensioenfondsen op meer geld in Nederland te beleggen. ‘Als je ziet dat pensioenfondsen 12,5% in Nederland beleggen en de rest over de grens verdwijnt, dan zou daarover te praten moeten zijn. Zeker als je bedenkt hoe stabiel de Nederlandse economie is,’ aldus Kamp tegenover het Financiële Dagblad.

Afwaardering Nederlands pensioenstelsel

Maandag verscheen ook het jaarlijks onderzoek van Mercer naar de kwaliteit van  pensioenstelsels in 30 verschillende landen. In het onderzoek wordt het pensioenstelsel van Nederland afgewaardeerd van A- naar B+. Mercer vraagt zich of de Nederlandse economie in de toekomst voldoende zal groeien om de pensioenen op niveau te kunnen behouden.

Eigen pensioenpotje?

Deze week zullen we verder ingaan op pensioenen en hoe het met name gesteld is met de pensioenregelingen in verschillende landen in de eurozone. Steeds vaker verschijnen er oproepen om te zorgen voor een eigen pensioenpotje. Vandaag doet Annemarie van Gaal, Columinste van de Telegraaf dat, in haar column. Geen gekke gedachte denken wij. Het is daarnaast prima mogelijk om door middel van het periodiek kopen van goud en zilver een prima pensioenpot op te bouwen voor later.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.