photo 1473186578172 c141e6798cf4

Pensioenfonds ABP verhoogt premies met 2,3%

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, verhoogt volgend jaar de pensioenpremie met 2,3%. Het ambtenarenpensioenfonds geeft in een toelichting aan, dat het genoodzaakt is de premies moet verhogen omdat ABP er financieel niet goed voor zou staan. Ook in de komende jaren dient er rekening te worden gehouden met een verhoging.

De pensioenpremie van ABP bedraagt op dit moment 18,8% en stijgt volgend jaar naar 21,1% van het loon waarover pensioen wordt gespaard. Daarnaast maakt het pensioenfonds ook bekend dat de pensioenen de komende 5 jaar niet of nauwelijks zullen worden geïndexeerd. De financiële staat van het fonds is niet toereikend om de pensioenen te laten meegroeien met de gemiddelde prijsontwikkeling.

Pensioenfondsen hebben het zwaar

De aankondiging van ABP staat los van de dreigende verlaging van de pensioenuitkeringen. Hierover wordt pas begin volgend jaar een besluit genomen.

Pensioenfondsen lijden zwaar onder het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Bij de huidige lage rente die de centrale bank hanteert zijn pensioenfondsen verplicht steeds meer geld opzij te zetten om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. In de regel houdt dit in dat pensioenen de komende jaren niet omhoog gaan, en waarschijnlijk ook niet zullen worden geïndexeerd voor prijsinflatie.

ABP bracht het nieuws gisteravond in een nieuwsbrief op een onhandige manier naar buiten. De nieuwsbrief had als titel “Uw opgebouwde pensioen blijft in 2017 gelijk.” Een woordvoerder erkent tegenover het ANP dat de zin ‘ongelukkig’ is geformuleerd.

ABP niet de enige

In de komende maanden zullen naar onze mening ook andere Nederlandse pensioenfondsen de koers van ABP volgen. Voor de mensen die pensioen opbouwen betekent dit slecht nieuws. Meer premie betalen voor uw pensioen, géén indexering van het pensioen voor prijsinflatie, en geen zekerheid dat wanneer je stopt met werken ook daadwerkelijk een pensioen uitgekeerd zult krijgen.

U kunt natuurlijk ook voor uw eigen pensioen sparen. Zo heb je in de Verenigde Staten een Self-Directed Individual Retirement Account. Dit account kan men opbouwen uit fysiek goud. Bekijk hier de infographic over hoe pensioensparen met goud er uit kan zien. Heeft u meer vragen? Neem dan contact met ons op, of laat ons u terug bellen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.