1oz palladium aligned 2 1

Palladium voor het eerst sinds 2001 duurder dan $1000

Deze week brak de prijs van palladium voor het eerst sinds 2001 door de barrière van $1000 per troy ounce. Begin 2016 stond de prijs van palladium nog onder de $500 per troy ounce. Sindsdien heeft het edelmetaal een spectaculaire rally neergezet.

Palladium is sinds het begin van dit jaar met 47% in waarde gestegen. Een prestatie waarmee de rendementen van goud (+14%) en zilver (+9%) verbleken.

palladium

Het edelmetaal wordt voornamelijk gebruikt in de auto-industrie in de vorm van katalysatoren in benzinemotoren. Ongeveer 80% van het edelmetaal komt voor rekening van deze sector. Dit verklaart ook enigszins de sterke stijging van het edelmetaal dit jaar. Door het tekort op de palladiummarkt duiken steeds meer beleggers op het edelmetaal waardoor de prijs flink is gestegen.

Vooruitzicht Palladium

Palladium is hot. Mede doordat zustermetaal platina in het verdomhoekje zit, omdat deze wordt gebruik in katalysators van dieselmotoren. Deze staan in verschillende delen van de wereld onder druk door alle schandalen rondom dieselmotoren.

De mondiale palladiummarkt kent al vijf opeenvolgende jaren een tekort. Voor 2017 verwacht Johnson Matthey, een katalysatorproducent, een tekort van 792.000 troy ounce. Vorig jaar bedroeg dit tekort ‘slechts’ 163.000 troy ounce.

Ook analisten van Citigroup verwachten een tekort voor dit jaar. De zakenbank heeft het tekort becijferd op 777.000 troy ounce. Zij zien daarnaast het tekort aan palladium in de komende 3 jaar toenemen naar 1 miljoen troy ounce.

Sinds kort bieden wij bij Goudverzekerd de Palladium Maple Leaf aan. Dit is een palladium beleggingsmunt met een puurheid van 99,99% puur palladium. De munt is ideaal voor mensen geïnteresseerd in dit edelmetaal of voor mensen die een spreiding in de beleggingsportefeuille aan willen brengen door middel van het kopen van palladium.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.