photo 1560221328 12fe60f83ab8

Palladium bereikt (weer) nieuw record

De palladiumprijs blijft dit jaar de records breken. Het edelmetaal bereikte deze week een nieuw record van $2.000 per troy ounce. Het edelmetaal is dit jaar met ruim 59 procent gestegen.

Tekort en Stroomstoringen

De prijs van palladium is dit jaar hard gestegen door een structureel tekort. Voor het negende jaar op rij wordt er een tekort verwacht van het edelmetaal. Tegelijkertijd ligt de productie in Zuid-Afrika, dat goed is voor het leeuwendeel van de productie van het edelmetaal, stil door stroomstoringen. De twee grootste producenten ter wereld hebben door de stroomstoring hun productie moeten staken. Ole Hansen, grondstoffenanalist bij Saxo Bank, stelt dan ook dat de recente prijsontwikkeling van palladium te wijten is aan de gebeurtenissen in Zuid-Afrika.

Palladium steeds duurder

De opmars van de palladiumprijs begon in de tweede helft van 2018. Door steeds strengere emissie-eisen vanuit de overheden en de auto-industrie, is de vraag van het edelmetaal om in katalysatoren gebruikt te worden groter dan het aanbod. De schaarste rondom het edelmetaal zorgt er voor dat iedere verstoring in de markt de potentie heeft om de prijs verder omhoog te stuwen.

Mede hierdoor verwachten analisten van Citigroup dat de prijs van het edelmetaal wel eens zou kunnen stijgen richting de $2.500 per troy ounce. Zo stelt Citigroup dat de auto-industrie op dit moment weinig substitutie-inspanningen laat zien om de vraag naar het edelmetaal te verminderen. Daarnaast wordt er niet genoeg palladium gerecycled waardoor het tekort van palladium ontoereikend blijft. 

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.