photo 1454789476662 53eb23ba5907

“Orkaan Harvey duurste natuurramp in geschiedenis VS”

Het gebied rond de stad Houston wordt al zes dagen lang geteisterd door een van de meest vernietigende orkanen uit de Amerikaanse geschiedenis. In eerste instantie werd de schade geschat rond de $40 miljard dollar.

Harvey

Mocht dat inderdaad zo zijn, dan zou dat Harvey de vierde duurste orkaan in de geschiedenis van de Verenigde Staten maken. Na orkaan Andrew (1992), Superstorm Sandy (2012) en orkaan Katrina (2005). Echter stelt AccuWeather dat de geschatte $40 miljard dollar niet eens een kwart van de schade zou dekken.

Dr. Joel Myers, oprichter en voorzitter van AccuWeather, gelooft dat Harvey de duurste natuurramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten zal worden. De orkaan zal volgens een voorlopige schatting van AccuWeather de Amerikaanse economie $190 miljard kosten. Een dergelijke prijskaart zou meer zijn dan de genomineerde kosten van orkaan Katrina en Sandy. Daarnaast is dit bedrag goed voor bijna 1% van het Amerikaanse bbp.

“Parts of Houston, the United States’ fourth largest city, will be uninhabitable for weeks and possibly months due to water damage, mold, disease-ridden water and all that will follow this 1,000-year flood,”

– Joel Myers, AccuWeather

Vooral de vastgoedsector maakt zich op voor mega-verliezen. Geschat wordt dat de waarde van getroffen woningen zal dalen met 15 tot 60%. In Texas is het verplicht om openbaar te maken of een huis ooit door een overstroming is getroffen. Daarnaast zijn volgens lokale verzekeraars maar liefst 80% van de huiseigenaren niet verzekerd.

Economische Hub

De Golfkust van Texas is een van de grootste economische hubs in het land. Het gebied is jaarlijks goed voor $600 miljard aan bedrijfsactiviteit, voornamelijk afkomstig uit de oliesector. Op dit moment zijn ten minste tien olieraffinaderijen tijdelijk gesloten. Dit komt neer op 25% van de landelijke capaciteit in de Verenigde Staten.

Mede door de natuurramp steeg de olieprijs en verwacht wordt dat de benzineprijs in de komende weken in de Verenigde Staten alleen al zal stijgen met 15 à 25 dollarcent per gallon (3,75 liter).

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.