oil pump jack sunset clouds silhouette 162568

OPEC sluit akkoord over beperking olieproductie

De OPEC-landen hebben zojuist een akkoord bereikt om de olieproductie terug te brengen met 1,2 miljoen vaten tot 32,5 miljoen vaten per dag.

Na gespannen onderhandelingen waar de financiële markten halsstarrig naar uitkeken hebben de drie grootste olie-exporterende OPEC landen (Saudi-Arabië, Iran en Irak) uiteindelijk toch besloten om de olieproductie terug te dringen. Het is voor het eerst sinds 2008 dat de OPEC landen instemmen met een beperking van de olieproductie.

Iran wint onderhandelingen

Volgens de nieuwe overeenkomst zal Saudi-Arabië zijn productie verminderen met 486.000 vaten per dag. De ministers van Irak en Koeweit stellen dat hun landen de olieproductie verminderen met respectievelijk 209.000 en 130.000 vaten per dag. Iran gaat op haar beurt de productie juist verhogen, met 200.000 vaten per dag. Daarnaast gaat de overeenkomst er ook vanuit dat landen die niet lid zijn van de OPEC (Rusland en de VS) hun productie verminderen met in totaal 600.000 per dag.

Rusland, de grootste niet OPEC-producent, was niet aanwezig bij de besprekingen. Het land zal zich volgens OPEC-voorzitter Mohammed bin Saleh el-Sada inzetten om de olieproductie in eigen land te verlagen met 300.000 vaten per dag.

De productiebeperking zal worden toegepast gedurende 6 maanden, met een beoordeling gepland op de volgende OPEC-bijeenkomst in mei volgend jaar. Door het akkoord noteert een vat Brentolie op dit moment 9% hoger dan de prijs van gisteren. Ook de financiële markten lijken door het akkoord lijkt gerust gezien bijna alle financiële indices licht groen plussen.

Hogere benzineprijs

Verschillende analisten verwachten door het akkoord een hogere benzineprijs aan de pomp. Of de aangekondige beperking een flinke stijging van de benzineprijs betekent is vooralsnog niet bekend. Analisten stelden in aanloop naar de top dat er substantiële inperkingen dienden plaats te vinden voordat de benzineprijs hard zou stijgen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.