photo 1517089152318 42ec560349c0

Onrust Zuid-Afrika kan platina-crisis veroorzaken

Een potentiële verstoring van de platinaproductie in Zuid-Afrika, het grootste producerende land van het edelmetaal ter wereld, kan dit jaar resulteren in een wereldwijd tekort van het edelmetaal. Hiervoor waarschuwt Johnson Matthey in het meest recente marktrapport.

Productie PGM’s in gevaar

Zuid-Afrika domineert al jaren het wereldwijde aanbod van platinagroep-metalen (PMG). Het land is goed voor meer dan 70 procent van de platinaproductie, meer dan 35 procent van de palladiumproductie en meer dan 80 procent van al het rhodium. Ontwikkelingen in de mijnen in de mijnverwerkingsfabrieken en raffinaderijen kunnen de productie ernstig verstoren.

Johnson Matthey wijst in het nieuwe rapport dat de platinamarkt in 2019 een tekort zal kennen van 127.000 ounces, terwijl er in 2018 nog sprake was van een overschot van 372.000 ounces.

De negatieve gevolgen van herhaalde stroomstoring, verhoogde energieprijzen, en mogelijke stakingen tijdens de komende loononderhandelingen kunnen er voor zorgen dat de productie van platina, palladium en rhodium in gevaar komt.

“The outlook for PMG mining in SA is increasingly uncertain, with producers facing steep increases in electricity prices, periodic disruption to power supplies, and a risk on industrial action during forth coming wage negotiations.”

– Johnson Matthey

Stakingen Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is de kans op grote stakingen in de afgelopen maanden fors toegenomen door de recente prijsstijging in de palladiumprijs. Afgelopen februari is een ‘verwoestende’ staking ternauwernood voorkomen doordat mijnbouwbedrijven een rechtbank hebben gevraagd om een door de grootste vakbond georganiseerde staking te verbieden.

De leden van de Association of Mineworkers and Construction Union (AMCU) wilden zeven dagen lang het werk neerleggen. AMCU had aangekondigd bij ten minste vijftien bedrijven het werk neer te leggen. De staking zou de sector meer dan 500 miljoen Zuid-Afrikaanse rand (ongeveer €31 miljoen) per dag kosten, berekende de lobbyvereniging van Zuid-Afrikaanse mijnbouwbedrijven.

De vakbond wil dat de arbeiders profiteren van de recente prijsstijging van palladium. Het edelmetaal wordt net als platina vaak gewonnen uit een en dezelfde mijn. 

De Zuid-Afrikaanse mijnbouw kent een geschiedenis van langdurige en soms gewelddadige protesten tijdens zulke onderhandelingen. In januari 2014 begon een van de grootste stakingen in Zuid-Afrika. Circa 70.000 arbeiders legden destijds het werk neer. Op 25 juni gaven de werkgevers uiteindelijk toe en werd de duurste staking uit de Zuid-Afrikaanse geschiedenis beëindigd. Kosten: 2 miljard dollar.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 806 reviews.