oil pump jack sunset clouds silhouette 162568

Olieprijs explodeert na drone-aanval Saudi-Arabië

Nadat afgelopen weekend een drone-aanval plaatsvond op twee installaties van staatsoliereus Aramco, schoot de olieprijs bij opening van de markt zondagnacht met 20 procent. Het is de grootste stijging ooit van de olieprijs sinds het begin van de termijnhandel in 1988.

De aanval die wordt opgeeist door Houthi-rebellen uit Jemen is de grootste aanval op de olie-infrastructuur van Saudi-Arabië sinds het conflict met Jemen is begonnen. De drone aanvallen vonden plaats op installaties van Abqaiq en Khurais. In Abqaiq staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Beide installaties behoren toe tot Aramco. Het olieconcern heeft laten weten dat het haar productie door de aanval moet halveren.

VS beschuldigt Iran

Niet lang na de aanval werd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Mike Pompeo direct gesteld dat Iran achter de aanval zou zitten. “Er is geen bewijs dat de aanvallen uit Jemen kwamen”, twitterde Pomepo. “Tussen alle oproepen door voor de-escaltie heeft Iran een ongekende aanval op de energievoorziening van de wereld gelanceerd.”

Iran wijst de beschuldigingen van Pompeo van de hand. Teheran stelt dat de beschuldigingen onzin zijn en alleen maar bedoeld om toekomstige militaire acties tegen het land te rechtvaardigen.

Door de aanval in Saudi-Arabië stijgt de spanning in de regio tot ongekende hoogtes. Een commandant van het Iraanse elitekorps stelt dat het land is voorbereid op een militaire confrontatie indien nodig. “We hebben ons altijd voorbereid op een grote oorlog. Iedereen moet weten dat Amerikaanse legerbasissen en schepen binnen een bereik van 2.000 kilometer kunnen worden aangevallen door onze raketten.”

Edelmetalen omhoog

De prijzen van edelmetalen veerden ook op na de ontwikkelingen in het Midden Oosten. Zo steeg de goudprijs met ruim €600 per kilo direct na opening van de beurzen in Azië, een stijging van 1,41 procent. Zilver deed het nog beter en steeg met 2,8 procent direct na opening. Door de toegenomen spanningen het Midden-Oosten grijpen beleggers nóg meer naar edelmetalen om zich eventueel in te kunnen dekken voor wat er komen gaat. 

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 802 reviews.