photo 1526817575615 3685e135615d

Merkel krijgt ultimatum van 2 weken voor migrantencrisis

De Duitse bondskanselier Angela Merkel krijgt van haar coalitiegenoot CSU twee weken de tijd om met andere EU-landen betere afspraken te maken over het terugnemen van migranten die elders een asielprocedure zijn begonnen. In feite gaat het om het naleven van de Dublin afspraken, die notabene door Merkel zelf ‘achterhaald’ zijn genoemd.

Duitse regeringscrisis

Met dit tijdelijke compromis is een directe Duitse regeringscrisis (en daarmee ook een Europese) voorlopig afgewend. Mocht Merkel er eind juni niet uitkomen met de rest van de EU-lidstaten, dan dreigt de leiders van de CSU en tevens minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, met grenscontroles te beginnen. Het Europese Schengen-akkoord van open grenzen loopt dan direct gevaar.

Migrantencrisis = Europacrisis?

Niet alleen in Duitsland is het crisis vanwege de grote toestroom aan migranten die sinds de oorlog in Syrië het land zijn binnen gekomen. Geruzie tussen Europese landen onderling vanwege de opvang van asielzoekers maakt de sfeer in Europa steeds grimmiger.

Afgelopen week waren er al de nodige spanningen tussen Italië, Malta, Frankrijk en Spanje over een groep migranten die aan boord waren van het Aquarius-schip. Het schip vervoerde 629 opvarenden toen het geweigerd werd door zowel Italië als Malta.

De Franse president Macron haalde flink uit naar Italië en noemde het land ‘cynisch en onverantwoord’. Italië op haar beurt eiste excuses van de hypocriete Macron en stelt dat Italië meer doet dan elk ander land voor migranten die naar Europa komen. “We hebben de afgelopen jaren 650.000 migranten opgevangen, die allemaal langs Malta zijn gereisd, ook een EU-land. En de regering daar zegt: ‘Ciao, ciao, ga maar naar Italië.’ Ik ben blij dat ik een kleine, eerste stap heb kunnen zetten.” Aldus Matteo Salvini, de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Het uitblijven van een oplossing voor de migrantencrisis kan het einde betekenen van de EU zoals we die nu kennen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.