photo 1554672723 b208dc85134f

Meltdown aandelen op komst

Aandelen en commodities zullen in het eerste helft van dit jaar een laatste meltup zien van 10%, gevolgd door een hevige meltdown. Dit stelt Chief Investment Strategist van Bank of America Merrill Lynch (BoAML), Michael Hartnett in een interview met CNBC.

De beleggingsstrateeg van een van ’s werelds grootste banken, stelt dat aandelenbeurzen in de eerste helft van dit jaar nog zullen stijgen. In zijn rapport voor investeerders noemt Michael Hartnett de gang van zaken rondom de aandelenkoersen een ‘Icarus-trade’. Hiermee refereert hij naar de mythe van Icarus.

Icarus wordt samen met zijn vader Daedalus door koning Minos gevangen gehouden op Kreta. Daedalus bedenkt een manier om te ontsnappen: hij bouwt vleugels vastgezet met was. Omdat de was kan smelten, waarschuwt Daedalus Icarus om niet te hoog en dicht bij de zon te vliegen. In zijn enthousiasme wordt Icarus echter roekeloos; hij vliegt te hoog zodat de was toch smelt en hij stort neer in de Egeïsche Zee.

– Wikipedia

Meltdown

Na de stijging in de eerste helft van het jaar voorspelt de beleggingsstrateeg een meltdown van aandelenkoersen. Volgens de analist van BoAML is een correctie dus aanstaande, gezien we volgens hem al sinds februari 2016 in een opwaartse beweging zitten.

Ook de toename van ‘haviken’ binnen centrale banken duidt er volgens Michael Hartnett op dat het oppassen geblazen is. Zo zien we dat de Fed de belangrijkste rente dit jaar meerdere keren gaat verhogen én dat de ECB dit jaar het verruimingsprogramma gaat terugschalen. De beleggingsstrateeg heeft dan ook een tip voor investeerders: wanneer centrale banken optimistisch worden over de economie, is het tijd om je investeringen te heroverwegen.

When central banks become upbeat about the economy, it is prime time to reconsider your investment posture.

– Michael Hartnett

Trouble ahead

Volgens Hartnett is het bijna onmisbaar om te zien dat er donkere wolken boven aandelen hangen. Een tip die de analist dan ook meegeeft is om in zulke momenten altijd goud in je beleggingsportefeuille te hebben.

“You see that there’s trouble ahead. The warning signs would be credit, bank stocks [sell off]. Right now, there’s nothing more contrarian out there than gold. That’s not to say you buy it today. At some point, gold is going to move higher. It’s going to start to worry about inflation,”

– Michael Hartnett

Ook de overwinning van Trump tijdens de verkiezingen in de Verenigde Staten heeft een effect gehad op het beleggingsklimaat, zowel in de VS als elders in de wereld. Er zal een ontwikkeling waarneembaar zijn waarbij aandelen die goed gedijen bij globalisering het slecht zullen doen. Mede door het verwachte protectionisme dat dit jaar door het Trump tijdperk hoogtij zal vieren. Meer isolationistische aandelen zullen volgens de analist dan ook als winnaar uit de bus komen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.