gold 2957431 1280

Kirgizië wil dat inwoners investeren in goud

Als het aan de centrale bank van Kirgizië ligt, dan moet ieder van de 6 miljoen inwoners goud kopen. Dit stelt Bankgouverneur Tolkunbek Adbygulov in een interview met persbureau Bloomberg.

Volgens de centrale bank dient iedere inwoner van het land op zijn minst 100 gram goud te bezitten. Op basis van de huidige prijs is dit omgerekend € 3500. De gouverneur stelt in het interview dat het nodig is om spaargeld opzij te leggen op manieren die meer liquide zijn. Zo is het in Kirgizië nu gebruikelijk om voornamelijk te sparen in de eigen valuta, óf in vee.

De voornaamste reden voor de centrale bank om voor goud te kiezen zijn de kenmerken die het edelmetaal aantrekkelijk maken. Zo stelt de Abdygulov tegenover Bloomberg dat je goud voor lange termijn kunt bewaren. En ondanks prijsschommelingen op de internationale goudmarkten behoudt het edelmetaal altijd haar waarde.

Kirgizie en goud

De oproep van de gouverneur en het beleid van de centrale bank van Kirgizië zijn opmerkelijk. Weinig andere landen hebben een dergelijk beleid als het aankomt op goud. Het land zelf is in de afgelopen jaren ook steeds meer goud gaan kopen.

kirgizië

Waar veel centrale banken en landen goud vaak afdoen als een onveilige investering (terwijl zij zelf juist goud inkopen), moedigt de centrale bank Kirgizië de inwoners juist aan om te kiezen voor het edelmetaal. Daarnaast verkoopt de centrale bank zelf ook baren van 1 gram tot 100 gram én bieden zij de mogelijkheid aan voor opslag. Ook commerciële banken in het land bieden opslag aan van edelmetalen.

Sinds het begin van dit jaar is de goudprijs al met ruim 7,5% gestegen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.