Goud.Goud 59.520,58Zilv.Zilver 715,52Plat.Platina 30.443,30Pall.Palladium 42.198,06 Gratis afhalen in Amsterdam!
 

Iran verviervoudigt productie van uranium

Iran verviervoudigt productie van uranium
21 mei 2019 Bilal
photo 1533982023263 64b4091468ab

Iran heeft de productie van uranium in de atoomcentrale van Natan verviervoudigd. Dit meldt Isna, een Iraans persbureau dat fungeert als spreekbuis voor de Iraanse overheid.

Het land mag sinds het nucleair akkoord dat in 2015 werd gesloten, 300 kilogram tot 3,67 procent verrijkt uranium zelf houden. De rest van de productie moet aan een ander land verkocht worden. In ruil hiervoor zouden de economische sancties tegen het land worden opgeheven.

Nu de economische sancties door de Verenigde Staten weer zijn ingevoerd, meldt Behrus Kamalwandi, woordvoerder van de Iraanse atoomorganisatie, dat Teheran deze regel niet meer zal respecteren. Het land verwacht binnen vier dagen zijn voorraad van verrijkt uranium met 20 procent te kunnen verhogen.

Drukmiddel

Iran lijkt deze aankondiging te gebruiken als politiek drukmiddel. Volgens Isna heeft Iran het atoomagentschap IAEA ingelicht over de ontwikkelingen en geeft Teheran Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk tot 7 juli de tijd om de Amerikanen te overtuigen om de opgelegde sancties weer op te heffen. Nu het ultimatum dat het land een week geleden voor heeft gelegd aan de andere partijen uit het atoomakkoord is verworpen, voegt Iran daad bij woord.

Dreigement Trump zinloos

Nadat Trump zondag Iran nog bedreigde met ‘het einde van Iran’, noemt Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse zaken het dreigement van Trump zinloos. “Trump hoopt te bereiken wat Alexander de Grote en Dzjengis Kahn en andere agressors niet hebben kunnen bereiken’, aldus Zarif.

De waardering van www.goudverzekerd.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 572 reviews.