gold 679433 1280

Iran overweegt ruilhandel: goud voor olie

Vandaag is een eerste batch van Amerikaanse sancties opgelegd aan Iran. De Amerikaanse president Donald Trump noemt de sancties tegen Iran ‘de meeste pijnlijke ooit’. In Iran wordt al nagedacht hoe nu handel kan worden gedreven met andere landen aangezien het voor het land vanaf vandaag een stuk lastiger is geworden om internationale transacties te verrichten.

Ruilhandel

Iran overweegt om olie, het belangrijkste exportproduct van het land, rechtstreeks te verhandelen tegen goud met verschillende landen in Afrika. Dit stelt Hassan Khosrowjerdi, president van de Iran-Africa Council for Economic Cooperation. Door gebruik te maken van een systeem van ruilhandel kan het land een deel van de sancties die zijn opgelegd omzeilen.

In aanloop naar de sancties en de tweede groep sancties die naar verwachting in november zullen ingaan staat de waarde van de Iraanse rial flink onder de druk. Mede hierdoor is er in het land steeds meer belangstelling voor goud ontstaan, aangezien het edelmetaal bescherming biedt tegen waardevermindering van valuta’s.  In de afgelopen 12 maanden is de goudprijs in het land gestegen met ruim 35 procent.

Iran heeft in de afgelopen jaren voornamelijk goud gekocht uit Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast heeft het land in het verleden olie tegen goud geruild met Turkije.

Naast goud overweegt het land ook olie te exporteren in ruil voor andere goederen. Hassan Khosrowjerdi stelt dat het land met een bevolking van meer dan 80 miljoen ook behoefte heeft aan voedsel en goederen die uit Afrikaanse landen kunnen worden geleverd.

Iran heeft met een olieproductie van circa 3,8 miljoen vaten olie per dag de vijfde grootste productiecapaciteit ter wereld.

Waarschuwing Trump

Donald Trump heeft vanochtend het startsein gegeven voor de hernieuwde sancties door deze officieel in te laten gaan met een presidentieel decreet. Tevens waarschuwde Trump de wereld dat zij wat betreft de Verenigde Staten geen zaken mogen doen met Iran. “Eenieder die zaken doet met Iran, zal geen zaken doen met de Verenigde Staten”, aldus Trump op zijn favoriete platform Twitter.

Of de rest van de wereld gehoor zal geven aan het dreigement van Trump is nog maar de vraag. Maandag werd al bekend dat zowel China, Europa en Turkije zich niet zullen houden aan de sancties en gewoon handel zullen blijven drijven met het land.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.