photo 1533982023263 64b4091468ab

Iran dreigt olie-export uit Midden-Oosten te blokkeren

De Verenigde Staten heeft een ultimatum gesteld aan alle landen om per 4 november te stoppen met het importeren van Iraanse olie. Indien dit niet gebeurt dan zal de VS het land economische sancties opleggen. Iran reageert op de nieuwste dreigement door te stellen dat zij de Straat van Hormuz zullen blokkeren, aldus een waarschuwing van president Hassan Rouhani.

Tijdens een bezoek aan Wenen woensdag waarin de Iraanse president met EU leden probeert de nucleaire deal te redden, liet Rouhani weten dat Iran niet met zich laat sollen. Als de VS vasthoudt aan haar eis dat landen geen olie meer mogen afnemen van Iran dan het land gepast reageren.

Straat van Hormuz

Rouhani liet doorschemeren dat het de Straat van Hormuz kan blokkeren als reactie op het voornemen van e VS. Hiermee kan het land in een klap alle olie-exporterende landen in de regio raken. De Straat van Hormuz is de belangrijkste scheepsroute ter wereld voor olietransport. Een derde van alle verhandelde olie passeert door deze nauwe regio.

Reactie Pentagon

Het Pentagon reageert op de Iraanse retoriek met de belofte dat het de waterwegen open zal houden. Captain Bill Urban, een woordvoerder van de centrale commando van het Amerikaanse leger, vertelde de Associated Press op 4 juli dat de Amerikaanse marine en regionale bondgenoten “klaar staan om de vrijheid van scheepvaart en de vrije stroom van de handel, waar het internationaal recht dit mogelijk maakt te waarborgen.”

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 797 reviews.