photo 1565374391015 af899382f2a6

India gaat ook achter goudbezitters aan

Na een oorlogsverklaring van de regering van de Indiase premier Modi tegen contant geld, gaat de strijd nu een stap verder en wordt de aandacht gericht op goudbezitters. Ook particulieren met spaargeld worden niet ontzien in India.

Enkele weken geleden besloot de regering in India totaal onverwacht om alle bankbiljetten van 500 (€6,75) en 1000 (€13,50) roepie ongeldig te verklaren. Deze biljetten zijn goed voor 85% van de totale cash geldomloop. Bezitters van deze biljetten krijgen de mogelijkheid om de briefjes tot 31 december om te kunnen ruilen bij de bank. Dit resulteerde afgelopen weken in totale chaos en een gigantische run op goud in India.

Het besluit van de regering van Narendra Modri zorgt voor enorm lange rijen voor banken, woede én paniek onder de bevolking. Het besluit raakt vooral de armen, die nauwelijks een bankrekening of zelfs maar een identiteitsbewijs hebben die je nodig hebt voor het wisselen van geld.

In de afgelopen weken is de goudprijs in het land gestegen tot $2.200 per troy ounce. De spotprijs van goud bedraagt op dit moment $1.176 per troy ounce. Door de run op goud ging al langer het gerucht dat de regering van India ook zijn pijlen zou richten op het gele edelmetaal. En dat is precies wat nu gebeurt in het land

Huiszoekingen

De regering van India is begonnen met huiszoekingen te organiseren door belastingambtenaren, om zo te kijken of particulieren bezittingen zoals goud voor de regering verborgen houden.

De angst voor de huiszoekingen zit er goed in bij de bevolking, waardoor de regering in de persoon van de Indiase minister van Financiën, Arun Jaitley, zich genoodzaakt zagen om een aantal zaken op te helderen omtrent de nieuwe regels. Zo is het toegestaan om als getrouwde vrouw 500 gram goud te bezitten, als ongetrouwde vrouw 250 gram en 100 gram als man zijnde. Ook op gouden sieraden zit geen beperking, “op voorwaarde dat het is overgenomen op basis van erfrecht”.

“The rich will pay what they need to escape harassment; the rest will suffer.”

– Mihir Sharma

In feite betekent dit – in een land waar corruptie hoogtij viert – dat de officieren die de huiszoekingen houden enorme macht hebben gekregen. Tijdens een huiszoeking kunnen zij bepalen wat ze wel of niet in beslag nemen. Zo zullen de rijkeren proberen om de officieren om te kopen, terwijl de armen onder de nieuwe regelgeving ongetwijfeld zullen lijden.

Heffing op spaargeld

Ook op spaarrekeningen waar hoge bedragen op staan en waarover geen geloofwaardige verklaring kan worden afgelegd, wordt een heffing van circa 60% overwogen.

Kritiek op beleid Modi

De maatregelen van de Indiase premier Narendra Modi worden zwaar bekritiseerd. Zo heeft Modi’s voorganger, premier Manmohan Singh de maatregel zwaar bekritiseerd. De ex-premier stelt dat de groei die dit jaar werd geschat op ruim 7 procent, 2 hele procentpunten lager zal uitvallen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.