photo 1585829364536 ce348dd72ebc

IMF: wereld is niet voorbereid op nieuwe crisis

De wereld is niet voorbereid op een belangrijke gebeurtenis die zeker binnenkort zal plaatsvinden; de volgende financiële crisis. David Lipton, een senior executive van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarschuwt hiervoor tijdens de jaarlijkse vergadering van de American Economic Association in Atlanta, Georgia.

“De volgende recessie ligt niet te ver voor ons. We zijn er minder goed op voorbereid dan dat we eigenlijk moeten zijn en óók minder dan tijdens de crisis van 2008″, aldus David Lipton. Volgens het IMF hebben teveel landen de waarschuwingen van het IMF om de schulden af te bouwen in de wind geslagen.

Waar het IMF in oktober van 2018 nog uitging van een groei van 3,7 procent over 2019 stelt het deze groei nu naar beneden bij op 3,5 procent. Ook de groei voor 2020 wordt verlaagd van 3,7 naar 3,6 procent. Het is de tweede negatieve bijstelling van het IMF in drie maanden tijd.

IMF het somberst over Europa

In Europa maakt het IMF zich voornamelijk zorgen om Duitsland, Italië, en Frankrijk. De Duitse auto-industrie heeft het moeilijk vanwege de strengere emissie-eisen, daarnaast wordt het land hard geraakt door de handelsoorlog. Italië is een doorn in het oog van de Europese Unie vanwege de begroting, ook de penibele situatie van de Italiaanse banken zorgt voor problemen. Frankrijk is volgens het IMF een zorg vanwege de onrust rondom de gele hesjes.

De vooruitzichten voor de Duitse economie hebben de grootste neerwaartse bijstelling gekregen. Zo zal volgens het IMF de economie in Duitsland in 2019 niet groeien met 1,9 procent, maar met 1,3 procent. In oktober van 2018 werd nog uitgegaan van een groei van 2,2 procent in 2019, en in april van hetzelfde jaar ging het IMF nog uit van een groei van 2,5 procent in 2019 voor Duitsland. Voor Nederland is dit een probleem aangezien ons land voor de export sterk afhankelijk is van de Duitsers. 

Naast de zorgwekkende situatie in Europa wijst het IMF ook naar de zwakke economische ontwikkelingen in Azië, en dan met name in China.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 797 reviews.