photo 1592438224739 e5fa23538578

Handelsoverleg VS-China onder druk

Vlak voor een belangrijk handelsoverleg tussen de VS en China om de handelsoorlog te doorbreken, is de hoop op een doorbraak de kop ingedrukt. 

Het Amerikaanse ministerie van handel heeft China laaiend gemaakt door 28 Chinese bedrijven op de zwarte lijst te zetten. Onder deze bedrijven zitten onder andere Hikvision, en tal van andere bedrijven die zich bezig houden met surveillance-technologie en kunstmatige intelligentie. Alle getroffen bedrijven mogen geen producten meer van Amerikaanse bedrijven kopen zonder toestemming van Amerikaanse autoriteiten.

De VS stelt dat deze stap is genomen naar aanleiding van de behandeling van islamitische minderheden zoals de Oeigoeren door China. Ook Chinese functionarissen die betrokken zijn bij de onderdrukking van de Oeigoeren krijgen een inreisverbod voor de VS.

China furieus

‘Een grove inmenging in de Chinese binnenlandse aangelegenheid”, zo reageert China woedend op het besluit vanuit de VS. Daarnaast heeft China gedreigd met tegenmaatregelen.

Voor het handelsoverleg tussen beide landen donderdag, na een onderbreking van maanden weer van start gaat, is de stemming tot een 0 niveau gedaald. De hoop op een goede afloop is hiermee volledig verdwenen, wat ook zichtbaar is op de beurzen.

Beurzen omlaag, edelmetalen omhoog

Amerikaanse beurzen sloten dinsdag fors lager. Beleggers zien de hoop op een goede uitkomst tussen de VS en China vervliegen. De S&P 500 daalde 1,6 procent, de Dow Jones leverde 1,2 procent in en de Nasdaq ging met 1,7 procent onderuit.

Ook in Europa was de tendens niet anders. Zo daalde de AEX met 1,2 procent. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden ook allemaal 1,2 procent in.

Tegelijkertijd steeg de goudprijs met 1,2 procent. De angst voor wederom een nieuwe escalatie zorgt er voor dat beleggers wederom edelmetalen hamsteren. Zilver steeg zelfs nog harder met 3,2 procent. En ook platina steeg met 1,8 procent.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.