photo 1519667929112 3e5a0a83a9f8

Goudzoekers beproeven hun geluk in Zuid-Afrika

Een nieuwe goudkoorts is begonnen in Zuid-Afrika. Duizenden Zuid-Afrikanen zijn naar het kleine dorpje KwaMachi gekomen in de hoop goud te vinden dat hun levens voorgoed zal veranderen.

News24 meldt dat duizenden mannen en vrouwen, jong en oud, inclusief schoolkinderen, bezig zijn met het graven naar goud met bijlen, pikhouwelen, schoppen en beitels. Volgens burgemeester Dixie Nciki waren afgelopen week op één dag ongeveer 5000 mensen op zoek naar goud.

De koorts ontstond nadat per toeval goud werd ontdekt tijdens het graven naar breukstenen die zouden worden gebruikt voor het aanleggen van nieuwe wegen. Maar bouwvakkers die aan het graven waren vonden niet de gebruikelijke breukstenen die ze gewend waren te vinden. In plaatse daarvan ontdekten ze een materiaal dat leek op goud. Nadat zij hier melding van hadden gemaakt, verspreidde dit nieuws zich als een lopend vuurtje in de omliggende dorpen.

Fools gold?

Een van de goudzoekers vertelt aan News24 dat hij zijn ‘vuistgrote’ goudvondst die hij op woensdag heeft opgegraven voor 300 ZAR zal verkopen. Dit is ongeveer $25 dollar, wat suggereert dat de stenen eerder ijzeren pyriet bevatten dan goud. 

Pyriet wordt ook wel het goud der dwazen genoemd. Uiterlijk lijkt het sterk op goud. Het heeft daarnaast ook dezelfde kleur. Zeldzaam is het allerminst: het is het meest voorkomende zwavelleverende mineraal.

Inmiddels heeft de overheid ook lucht gekregen van de gekte in het dorp. De regering heeft maatregelen genomen om goudzoekers te blokkeren. Inmiddels is het gebied beveiligd door middel van een hek. Ook stelt de burgemeester dat het nog niet is aangetoond of het om echt goud gaat. Monsters van de stenen zijn  naar Pretoria gestuurd om getest te worden aangezien er in de provincie waar de vondst is gedaan geen laboratoria zijn. 

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.