pexels photo 3943728

Goudprijs heeft last van sterke USD

De goudprijs gaat de afgelopen dagen gebukt onder de gevolgen van een naderende handelsoorlog. De goudprijs in euro bereikte afgelopen vrijdag de laagste prijs sinds 18 maart 2018. Desondanks presteert goud in vergelijking met andere activa prima.

Sinds 29 mei is de goudprijs in euro gedaald met 4,6% van 1128 euro per troy ounce naar een prijs van 1075 euro per troy ounce. In dollars is de daling echter nóg forser. In dollars daalde de goudprijs van zijn hoogste punt in januari ($1356 per troy ounce) met maar liefst 7% tot een prijs van 1248 dollar per troy ounce op het moment van schrijven.

USD de boosdoener

USD

De goudprijs heeft voornamelijk last van de sterke opmars van de dollar. In dollars daalde de goudprijs afgelopen maand met 3,6%, de grootste daling in één maand sinds november 2016. Ook de euro heeft last van de sterkere dollar en zag haar waarde in de eerste 6 maanden van het jaar dalen met 3,3% van 1,201 naar 1,161 dollar. Over dezelfde periode is goud in euro’s gedaald met ‘maar’ 1,7%.

USD

Naast goud en de euro ondervinden nog veel andere landen, sectoren en bedrijven, hinder van een sterkere dollar. Zo hebben opkomende markten zoals Argentinië, Turkije en Brazilië flink last van de dollar. Daarnaast zijn bedrijven en sectoren die hun kosten in dollars inprijzen door het wisselkoersrisico ook de klos.

Ondanks de daling in goud verwachten verschillende analisten dat goud zal profiteren van een sombere tweede helft van de financiële markten. Daarnaast kan een handelsoorlog voor een extra boost zorgen voor de goudprijs. Ook een stijgende inflatie in de Verenigde Staten wordt als positief beschouwd voor het edelmetaal.

Langzaam teruglopende economische cijfers vanuit verschillende financiële markten wereldwijd, in combinatie met een naderende handelsoorlog en een sterkere dollar, zorgen er voor dat het verstandig is om in te spelen op wat komen gaat en een gedeelte van het vermogen om te zetten in goud.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.