photo 1519667929112 3e5a0a83a9f8

Goud ter waarde van miljarden uit Afrika gesmokkeld

Goud ter waarde van enkele miljarden dollars wordt ieder jaar vanuit Afrika naar de Verenigde Arabische Emiraten gesmokkeld. Het land geldt als toegangspoort voor markten in Europa, de Verenigde Staten en daarbuiten. Dit blijkt uit een exclusief onderzoek van persbureau Reuters.

Uit douanegegevens van de Verenigde Arabische Emiraten blijkt dat er in 2016 15,1 miljard dollar aan goud vanuit Afrika is geïmporteerd. Een stijging van 1061 procent ten opzichte van de 1,3 miljard dollar aan goud dat in 2006 werd geïmporteerd. Het totale gewicht dat in 2016 werd geïmporteerd bedraagt 446 ton, in verschillende gradaties van zuiverheid. In 2006 ging het nog om 67 ton goud.

Afrika

Reuters beoordeelde de omvang van de illegale handel door de totale import aan goud naar de Verenigde Arabische Emiraten te vergelijken met de door de Afrikaanse landen aangegeven export. Industriële mijnbouw bedrijven in Afrika vertelden persbureau Reuters dat zij hun goud niet naar de Verenigde Arabische Emiraten exporteren – wat aangeeft dat de import van goud vanuit Afrika afkomstig is uit andere, informele bronnen.

De zwarte markt van de handel in goud is volgens Reuters big business zonder weinig officieel toezicht. Niemand kan vooralsnog exacte cijfers overhandigen over de totale waarde aan goud dat op een ‘zwarte’ manier het continent verlaat.

Afrika

Wat wel naar voren komt uit het onderzoek van Reuters is dat er een groot verschil zit tussen data verkregen van Afrikaanse landen over de goudexport, en data van de Verenigde Arabische Emiraten over de goudimport. Ook uit een database van de Verenigde Naties die de handel van landen in kaart brengt genaamd Comtrade, komt eenzelfde beeld naar voren. Het hele onderzoek van Reuters kun je hier lezen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.