photo 1542320728179 bda01e6f5c73

Goud de beste verzekering ondanks rentebeleid Fed

Renteverhogingen van de Federal Reserve worden over het algemeen gezien als een negatief gegeven voor de ontwikkeling van de goudprijs. We hebben eerder geschreven dat dit gegeven niet altijd vanzelfsprekend is. In een nieuw stuk van magazine Forbes wordt dit nogmaals bevestigd en wordt gesteld dat goud de beste verzekering is voor een investeerder.

De goudprijs daalde na het hoogtepunt in 2016 van $1.340 per troy once naar $1.128 op 15 december, het laagste punt dat jaar. De daling had voornamelijk te maken met de rally van de dollar en de aandelenmarkten na de overwinning van Trump.

Toen eenmaal bekend werd dat de Federal Reserve de rente ging verhogen, schreef iedereen goud af. Net als in december 2015, toen de Fed voor het eerst in 10 jaar de rente verhoogde en goud 20% steeg in de eerste 6 maanden van 2016.

Nu bijna iedereen meerdere renteverhogingen verwacht in 2017 vragen veel mensen zich af of goud het wel goed zal doen. Volgens Columinst Olivier Garret van Forbes heeft de markt de kleine renteverhogingen van de Fed reeds ingeprijsd. Hij voert hiervoor een aantal argumenten aan.

Reële rente blijft laag

Fed-voorzitter Janet Yellen benadrukte onlangs dat de centrale bank afwachtend zal zijn in haar rentebeleid. Door jaren van monetaire beleid van de Fed in combinatie met de investeringsplannen van Trump, is de kans op een stijgende inflatie bijzonder groot. Mede hierdoor zal de reële rente (nominale rente minus inflatie) laag zal blijven, wat positief is voor de goudprijzen.

Ommezwaai Economie VS

Er bestaat volgens Forbes ook een reële kans dat de Amerikaanse economie stopt met groeien en zelf mogelijk in een recessie terecht kan komen. De afgelopen 7 jaar stonden steevast in het teken van economische groei. Historisch gezien lijkt de markt klaar te zijn voor een correctie.

Ondanks de hoop dat een overwinning van Trump zal bijdragen aan economische binnenlandse groei en extra investeringen in het land. Er zijn genoeg uitdagingen in zowel de VS als de wereldeconomie die deze groei in gevaar kunnen brengen.

Zo heeft de Amerikaanse economie op dit moment last van bijvoorbeeld de sterke dollar en overmatige schuldenlast. Lagere belastingen zoals beloofd door Trump én hogere overheidsuitgaven kunnen de economie over de rand van een recessie duwen. Daarnaast lopen er ook genoeg geopolitieke zaken zoals Rusland, Syrië, Iran, Iran én Oekraïne.

Fed afwachtend

Janet Yellen heeft in de afgelopen weken laten blijken dat de Fed alleen zal ingrijpen indien de centrale bank zich genoodzaakt ziet dit te doen. De centrale bank opereert eerder afwachtend waardoor acties van de Fed onwaarschijnlijk een groot effect zullen hebben op de goudprijs.

Daarnaast heeft Yellen ook duidelijk kenbaar gemaakt dat de centrale bank niet bang is om het beleid volledig om te draaien en negatieve rentes in te voeren indien de economie van de VS daar om vraagt.

Mocht de economie van de VS alsnog een sterke groei laten zien, dan zal de centrale bank dit jaar een reeks renteverhogingen doorvoeren. Maar deze zullen volgens Forbes slechts reactief zijn.

Goud de beste verzekering

In beide gevallen zal de reële rente negatief of op zijn best in de buurt van de 0% blijven. Dit maakt een zeer sterke case voor het bezitten van goud volgens Forbes. Goud is volgens het zakenblad namelijk de beste en goedkoopste verzekering om te bezitten.

“Gold is a cheap insurance no matter what the Fed will do. The case for gold as insurance and also as a solid long-term investment is as strong as ever.”

– Olivier Garret – Forbes

Forbes sluit af door te stellen dat goud op basis van de huidige prijs een van de beste kansen is voor investeerders om geld te verplaatsen naar een aantrekkelijke en veilige beleggingscategorie.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.