photo 1514896856000 91cb6de818e0

Geruchten over bailout Monte dei Paschi laaien op

Monte dei Paschi di Siena, ’s werelds oudste bank, moet voor het einde van dit jaar €5 miljard aan vers kapitaal ophalen om de eigen buffers te versterken. De bank dacht in eerste instantie dit geld op te halen bij private beleggers. Echter, door de uitslag van het referendum in Italië staan beleggers niet te springen om de bank uit de brand te helpen. Reuters meldt nu dat de Italiaanse regering overweegt om de noodlijdende bank te helpen met €2 miljard.

Staatssteun

Volgens Reuters dat zich baseert op informatie van twee bronnen dichtbij de Italiaanse regering, is het land van plan om €2 miljard aan bankobligaties op te kopen van particulieren. Deze obligaties worden vervolgens later in samenwerking met de bank omgezet in aandelen. Hiermee wordt de Italiaanse overheid de grootste aandeelhouder én neemt het eigen vermogen van Monte dei Paschi toe met €2 miljard euro.

Indien de Italiaanse regering inderdaad de constructie zoals geschetst door Reuters in werking stelt, dan is dit strijdig met Europese wetten die overheden verbieden om banken te redden. De regering gebruikt dan namelijk belastinggeld om (bank)obligaties op te kopen van particuliere beleggers. Deze obligatiehouders krijgen dan geld, terwijl de belastingbetaler blijft zitten met waardeloze aandelen.

In nieuwe Europese regelgeving is om deze reden daarom opgenomen, dat ook particuliere aandeelhouders en houders van achtergestelde leningen, moeten meedelen in de verliezen bij de redding van een bank. Bij Monti dei Paschi zijn ongeveer de helft van de aandelen en obligaties in handen van particuliere beleggers. Duizenden klanten zijn in de afgelopen jaren geadviseerd om hun spaargeld in de bank te steken.

Overleg tussen Europese Commissie en Italië

Op dit moment is volgens de Financial Times een afvaardiging van de Italiaanse overheid in gesprek met de Europese Commissie om het reddingsplan te bespreken. Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera staat de Europese Commissie niet onwelwillend tegen het beperken van het verlies voor aandeelhouders en houders van achtergestelde obligaties bij deze door de Italiaanse overheid geleide reddingsoperatie. Wat in feite betekent dat Brussel zich wederom niet aan de eigen regels houdt.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.