Goud.Goud 59.140,21Zilv.Zilver 719,61Plat.Platina 30.518,30Pall.Palladium 42.640,82 Gratis afhalen in Amsterdam!
 

Gebrek aan cash maakt Nederlanders kwetsbaar

Gebrek aan cash maakt Nederlanders kwetsbaar
30 juli 2018 Bilal
house money capitalism fortune 12619

Nederlandse huishoudens hebben minder vrij op te nemen cash geld dan huishoudens in andere Europese landen. Een op de vijf heeft zelfs helemaal geen geld op de spaarrekening staan. Dit meldt de Rabobank naar aanleiding van een nieuw onderzoek.

Nederlanders

Relatief weinig liquide vermogen

Nederlandse huishoudens hebben gemiddeld 27.843 euro aan liquide spaarvermogen. Hiermee moeten wij landen als Luxemburg, België, Oostenrijk, Duitsland, Italië en Spanje voor ons dulden als landen met meer direct beschikbaar geld.

Naast het liquide spaarvermogen, beschikken Nederlanders wél over een flink vermogen, waar zij echter niet bij kunnen. Dit heeft te maken met de inleg in pensioenfondsen en geld wat in vastgoed zit. Dit geld is in tegenstelling tot geld en beleggingen, niet of nauwelijks beschikbaar wanneer er plotseling grote onverwachte kosten opspelen.

Nederlanders

Veel vermogen zit ‘vast’ in pensioenen

De Rabobank stelt dat dit gebrek aan liquiditeit het resultaat is van de relatief veilige omgeving van Nederland. Desondanks waarschuwt de bank dat het steeds belangrijker wordt om voldoende cash achter de hand te houden. Als geheel hoeven Nederlanders niet meer te gaan sparen, maar het spaarvermogen dient wel dusdanig te worden ingericht dat het percentage direct beschikbare middelen toeneemt.

Helemaal geen spaargeld

Naast de sparende Nederlander heeft ongeveer 20 procent van de Nederlandse huishoudens helemaal geen spaargeld. Georges de Boeck, een van de auteurs van het rapport, stelt dat deze groep zeer kwetsbaar is. ‘Als je droger ermee ophoudt, kun je besluiten om de was even op te hangen. Maar als je auto, waarmee je naar je werk gaat, uitvalt, heb je een groot probleem zonder een manier om het op te lossen. Geen vermogen betekent vaak ook geen toegang tot andere financiële middelen, zoals een lening van de bank.’

De Rabobank pleit er voor dat de overheid maatregelen treft waarbij de opbouw van vrij beschikbaar vermogen wordt gestimuleerd. Door bijvoorbeeld de belastingdruk op Nederlandse huishouders – de op twee na hoogste in Europa – te verlagen. Daarnaast pleit de bank ook voor het makkelijker toegankelijker maken van vermogen dat vastzit in pensioenfondsen.

De waardering van www.goudverzekerd.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 574 reviews.